no image

Nucleaire Ontwapening | 16 januari 2015 | by Wilbert van der Zeijden

0

ABP eindigt investering in Indiase kernwapenproducent

20140119 Blog Wilbert DBotBlarsen-toubro_200x200ABP staakt haar investeringen in het Indiase bedrijf Larsen & Toubro vanwege de betrokkenheid van het bedrijf bij de productie van kernwapens. Een goede eerste stap. Nog beter zou zijn als het pensioenfonds zijn investeringen terugtrekt uit bedrijven die kernwapens produceren voor de vijf landen die samen meer dan 95% van deze wapens in bezit hebben, betoogt Wilbert van der Zeijden.

Gisteren maakte ABP bekend haar investeringen in het Indiase bedrijf Larsen & Toubro terug te trekken. Dit vanwege de betrokkenheid van het bedrijf bij de productie van Indiase kernwapens. Investeringen in bedrijven die kernwapens produceren voor India passen namelijk niet bij het beleid van het pensioenfonds.

Don’t Bank on the Bomb
In november publiceerde PAX het onderzoek Don’t Bank on the Bomb naar investeringen van financiële instellingen in kernwapenproducenten. Wereldwijd steken 411 financiële instellingen 321 miljard euro in bedrijven die kernwapens produceren, moderniseren of onderhouden. Uit het onderzoek bleek dat ABP met bijna 1 miljard euro verreweg de grootste Nederlandse investeerder in kernwapenproducenten is. Deze twijfelachtige eer voor  ABP kreeg veel aandacht.   Het beleid van ABP staat investeringen toe in kernwapenproducenten van alle landen behalve India, Pakistan, Israël en Noord-Korea. Vandaar dat PAX in november specifiek vraagtekens zette bij de investering van ABP in Larsen & Toubro, een Indiase kernwapenproducent.

Vijf grootste kernwapenlanden
Het is goed dat ABP kritisch heeft gekeken naar haarinvestering en heeft besloten niet langer geld te steken in een bedrijf dat kernwapens maakt voor India, een land dat geen lid is van internationale wapenbeheersingsverdragen. Nog beter zou echter zijn als ABP besluit dezelfde redenering ook toe te passen op bedrijven die kernwapens produceren voor China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS, de vijf landen die gezamenlijk meer dan 95% van alle kernwapens wereldwijd in hun bezit hebben en een verplichting tot ontwapenen hebben getekend.

Deelnemers ABP tegen investeringen in kernwapens
Uit onderzoek van EenVandaag bleek dat tweederde van de deelnemers van ABP niet wil dat pensioengelden worden belegd in producenten van kernwapens, ongeacht het land waarvoor ze produceren. Het gaat dus overduidelijk om investeringen die ook voor de deelnemers van ABP controversieel zijn. PAX zou graag zien dat ABP – net als in het verleden met clustermunitie – besluit de controverse uit de weg te gaan en op te houden met het financieren van alle kernwapenproducenten.

Beter beleid
Andere pensioenfondsen in Nederland, zoals PNO Media en het Philips Pensioenfonds, hebben wel besloten elke kernwapenproducent uit te sluiten van investeringen. Omdat mensen in Nederland niet vrij kunnen kiezen voor een pensioenfonds, heeft ABP een extra verantwoordelijkheid om terughoudend om te gaan met investeringen die overduidelijk controversieel zijn. Kortom: heel goed dat ABP haar eigen beleid goed uitvoert. Nu nog beter beleid.

Wilbert van der Zeijden is onderzoeker bij PAX

 

PAX_Logo_NL_WithSlogan_WEB_FCPAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en betrokken burgers wereldwijd werkt PAX aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld. Lees hier meer over het werk van PAX: www.paxvoorvrede.nl.

Tags: , , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX