no image

Syrië | 29 januari 2015 | by Evert-Jan Grit

0

Gastblog Helma Maas: Onze leuzen zijn als liefdesbrieven

Op de muren van de Syrische stad Saraqeb verschenen sinds het begin van de Syrische opstand allerlei berichten van liefde en hoop. De graffiti werd vaak ’s nachts aangebracht, maar er waren ook vredesactivisten die in daglicht kleurige tekeningen maakten op de muren van de stad.

De film Lover’s Notebook, een 55 minuten durende documentaire beleefde een Nederlandse première op het Rotterdams Filmfestival. Filmmaker Iyad al Jaroud, een oude bekende van PAX, meldt dat de Syrische bevolking de film volgende maand via een satellietzender kan zien. De film gaat over de activisten in de stad Saraqeb die protestslogans en protestafbeeldingen schilderden tegen het regime van Assad. De film is gemaakt in een periode van drie jaar, nog voordat de stad Saraqeb in handen van jihadisten viel. De muren laten het verhaal zien van mensen die snakken naar vrijheid.

Vreedzaam verzet door slogans

Iyad hoopt dat de film de kijkers een beter beeld geeft over de situatie in Syrië. Dat er meer is dan alleen de jihadisten aan de ene kant en de soldaten van Assad aan de andere kant. Dat er naast al dat militaire geweld ook andere manieren zijn om je te verzetten. Dat de roep om vrijheid de grondslag vormde voor de opstand. De inwoners van Saraqeb wilden een betere stad

Iyad was ooit wiskundeleraar en is inmiddels fotograaf en filmmaker geworden. Samen met een vriendin Aliaa Khachouk en een bevriende schrijver Ali Safar maakte hij deze film. Ze kenden elkaar onder andere uit het vreedzaam burgeractivisme. Iyad vertelt dat hij helemaal niet van plan was om een film te maken. Het gebeurde gewoon, hij documenteerde de leuzen, de besprekingen van de activisten en zo ontstond na drie jaar een beeld van de Syrische revolutie in Saraqeb.

I have a dream

De stameisje kijkt naar I have a dreamd Saraqeb ligt in het noordwesten van Syrië, zo’n 100 kilometer van Aleppo. Sinds de Syrische Revolutie van 15 maart 2011 kwamen ook in Saraqeb mensen in opstand tegen de regering. Naarmate de revolutie meer ontaardde in een gewapend conflict werd ook dat zichtbaar op de muren van Saraqeb.  Iyad zegt hierover: “De muren laten de pijn en de hoop zien. Ze volgen de diverse stadia van de Syrische Revolutie, van volledig vreedzaam protest tot een gemilitariseerd conflict. Ook zie je de droom over een betere toekomst, het is als het ware een spiegel van de revolutie. De muren bieden soms bescherming tegen de dood, soms veroorzaakten de muren ook de dood.”

Activist in diaspora

De laatste scenes zijn net na het vertrek van IS geschoten. Inmiddels is Saraqeb in handen van een veelheid aan verschillende milities en woont de filmmaker in Turkije, omdat zijn ideeën over vrijheid niet door die milities gewaardeerd worden.

Op vrijdag 30 januari is de film om 12 uur te zien in Rotterdam, in bioscoop Cinerama 7.

Helma Maas is woordvoerder voor het Midden-Oosten team van PAXAbout the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX