no image

Israël en Palestina | 7 april 2015 | by Marjolein Wijninckx

7

Yarmouk – Bij gebrek aan superlatieven

Save YarmoukMet de aanval van ISIS op het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus is de toch al ondraaglijke situatie in het vluchtelingenkamp verder verslechterd. Sinds juli 2013 wordt het kamp belegerd door de troepen van het Assad regime en zijn er zo’n 200 mensen omgekomen door ondervoeding en gebrek aan toegang tot medische zorg. Sinds januari van dit jaar is bovendien het water grotendeels afgesloten. Alsof deze door mensenhanden gemaakte ramp nog niet voldoende is, zitten de 18.000 overgebleven bewoners van het kamp nu gevangen tussen de strijdende partijen van ISIS aan de ene kant en milities waaronder Aknaf Beit al-Maqdis aan de andere kant en worden ze gebombardeerd door de vatenbommen van het Assad-regime. Bij gebrek aan superlatieven om de situatie te beschrijven, noemde de UNRWA de situatie “Beyond inhumane” – “erger dan onmenselijk”.

ISIS YarmoukDe VN Veiligheidsraad, de UNRWA en de Arabische Liga roepen op tot onmiddelijke “humanitaire toegang” tot het kamp. De Palestinian League for Human Rights roept humanitaire organisaties als UNRWA, ICRC en de Rode Halvemaan op om een veilige doorgang te verzekeren voor de mensen die in het kamp zitten opgesloten. Ook benadrukt de organisatie dat de PLO haar plicht heeft verzaakt om voor de Palestijnen in Yarmouk op te komen. PAX-partnerorganisatie Aidoun benadrukt dat de verdeeldheid van de verschillende Palestijnse facties eerder een ramp in Yarmouk mogelijk heeft gemaakt, en nu voor nog een nieuwe ramp zal zorgen. De groep roept de Palestijnse facties daarom op samen te werken om de palestijnse bevolking te beschermen en te steunen. De Palestijnen in Syrie hebben zich de afgelopen jaren erg in de steek gelaten gevoeld door de PLO, de Palestijnse facties, maar ook door de internationale solidariteitsgroepen met Palestina. Tot nu toe is er bij alle betrokkenen onvoldoende politieke wil om de oorzaken van de situatie in Yarmouk aan te pakken en de bewoners van het kamp te beschermen.

Activisten in het Yarmouk-kamp houden via social media de buitenwereld op de hoogte van wat er gebeurt. Gisteravond schreef een van hen, Abu Ra’ed al-Yarmouki: “Piloten zijn klootzakken. Na het avondeten gooide er een twee vatenbommen en ging weer weg. De mensen dachten dat dat het was voor vandaag, en gingen slapen. Twee uur later kwam de piloot terug terwijl de mensen lagen te slapen. Ik was nog op, dus werd niet wakker van het geluid. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om van de bommen wakker te worden. Maar wat ik zeker weet, is dat op het moment dat een vatenbom valt, de doodsengel Azrael komt. Op dat moment kun je alleen maar aan God denken.” Op de blog van Salim Salameh van de Palestinian League for Human Rights kun je twee keer per dag nieuwe updates lezen van activisten uit Yarmouk, vertaald in het Engels.
Yarmouk 2015

Tags:About the Author7 Responses to Yarmouk – Bij gebrek aan superlatieven

 1. likoednederland says:

  Is er wel iets aan de hand, want Anja Meulenbelt en Dries van Agt die zo begaan zouden zijn met de Palestijnen, zeggen er niets van?

 2. Marjolein Wijninckx says:

  Beste Likoed Nederland. Zoals u in mijn blog kunt lezen verwijs ik naar het feit dat Palestijnen in Syrie zich enorm in de steek gelaten hebben gevoeld. De Palestina-solidariteitsbewegingen waren stil toen het Assad-regime Yarmouk uithongerde. Ook het anti-revolutiestandpunt van veel linkse anti-imperialistische groepen heeft veel Syriers en Syrische Palestijnen gefrustreerd. Als mensenrechten worden geschonden door ISIS of Israel gaat men de straat op, maar als Assad dit doet blijft het stil. Wie gelooft er nog in de regime-leugen van het verzet? Meer daarover hier: http://www.alaraby.co.uk/english/politics/2015/4/7/assad-and-the-palestinians-from-tal-al-zaatar-to-yarmouk#sthash.owhK7zLN.dpuf

 3. likoednederland says:

  Nou, ook tegen Isis hebben wij weinig protest in de straten gezien. Er waren zelfs betogingen die steun aan Isis betuigden.

  De conclusie kan niet anders zijn dat moslims en links alleen massaal in beweging komen voor Arabisch lijden as Joden daarvan beschuldigd kunnen worden.

 4. Marjolein Wijninckx says:

  Uw analyse dat het om antisemitisme gaat deel ik niet. Wel heeft de oorlog in Syrie wat mij betreft duidelijk gemaakt dat het er velen schijnbaar meer om gaat om tegen Israel te ageren dan voor Palestijnse rechten op te komen. Uw bewering dat moslims niet in beweging komen tegen ISIS deel ik ook niet. Het zijn voornamelijk moslims die hun leven wagen in de strijd tegen ISIS, ook nu in Yarmouk.

 5. likoednederland says:

  Het ging mij bij ‘links en moslims’ wanneer die in Nederland de straat opgaan om te protesteren tegen Arabisch lijden. Wat dat betreft zijn de opkomstcijfers duidelijk: zonder Joden nauwelijks, met Joden massaal.

  U zegt zelf ook dat er anders gemeten wordt als het om Joden gaat, hoe kan dat anders benoemd worden dan antisemitisme?

 6. Marjolein Wijninckx says:

  Likoed Nederland, u vermengt “Joden” met “Israel”. Dat zijn twee verschillende dingen.

 7. likoednederland says:

  Woede tegen de enige Joodse staat in de wereld heeft niets te maken met antisemitisme? Gelooft u dat nu echt?

Back to Top ↑
 • Een jaar vredeswerk in beeld
 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX