no image

Libanon | 10 mei 2015 | by Pim Gerritsen

0

Activist Academy Beirut: Publieke Ruimte en Activisme

endVan 9-12 april organiseerde PAX samen met NAHNOO de Activist Academy, een workshop gericht op het ontwikkelen van nieuwe acties en creatieve projecten met een nieuwe methode. Het maken van nieuwe campagnes, activiteiten en ideeën rond het thema van publieke ruimte, zoals een publiek park of strand, in Beiroet stonden centraal.

NAHNOO is een jonge organisatie die werkt met jongeren en richt zich op het versterken van sociale cohesie in Libanon. Een van de manieren waarop zij dit doen is door te focussen op de vrije publieke ruimte. Vrije publieke ruimte is noodzakelijk voor een vreedzame en vrije samenleving, als een manier om plekken op te eisen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Daarmee is het een manier van waaruit nieuwe gemeenschappelijke verhalen kunnen ontstaan waarmee sektarische tegenstellingen kunnen worden tegengegaan.

https://www.youtube.com/watch?v=rFcS5HvzaG8

In Beiroet is er een groot gebrek aan publieke ruimte. Het grootste park in Beiroet, goed voor 70% van al het groen in de stad, is bijvoorbeeld gesloten voor het publiek. Deze issues namen we als het startpunt van de Activist Academy waarbij er samen met deelnemers met verschillende achtergronden in een interactief proces werd gewerkt om concrete acties en campagnes voor issues rond publieke ruimte te ontwikkelen.

Dat was een succes! Na vier dagen lagen er vier verschillende acties op de plank. Die acties kregen allemaal vorm in prototypes van de plannen die we op de laatste dag van de bijeenkomst in de vorm van een expositie lieten zien. Hester Somsen, ambassadeur van Nederland in Libanon, kwam onder andere langs om de creaties te bewonderen. De Activist Academy was voor NAHNOO een manier om de bestaande campagnes nieuw leven in te blazen en strategieën aan te scherpen. De andere deelnemers vergrootten hun netwerk, leerden van activisten uit andere contexten en raakten geïnspireerd door die interactie.Het was een bijeenkomst vol energie en prachtige plannen die in de komende maanden worden uitgerold en het startpunt vormen van nieuwe campagnes.

Een van de uitkomsten van de Academy is een partnerschap van NAHNOO met Istanbouli Theatre uit Tyrus (het zuiden van Libanon), ook een nieuwe partner van PAX. Zie hier een filmpje over het theater.

Tags: , , , , , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Fly through a year of peace work
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX