Libanon | 26 mei 2015 | by Pim Gerritsen

0
Straattheater in het centrum van Tyrus – een performance over de burgeroorlog

Istanbouli Theatre – muziek, theater en film als alternatief voor geweld, haat en oorlog.

Vorig jaar september leerde ik Qassem kennen tijdens een documentaire screening in zijn theater (Cinema Al Hamra). Ik was al een aantal keer in Tyrus geweest maar had nog nooit van Cinema Al Hamra gehoord.

Ik was onder de indruk, van de plek en het theater zelf, maar ook zeker van Qassem: een jonge bevlogen activist, acteur en theatermaker met maar één missie: het zuiden van Libanon, geteisterd door oorlog, geweld en haat, overspoelen met theater, muziek en film, als een manier voor jonge mensen om met alle ellende om te gaan.

In de maanden na die eerste ontmoeting bleef ik in nauw contact met Qassem, ik ben inmiddels een jaar bij PAX aan het werk en was dankbaar dat ik de gelegenheid kreeg om samen met het Qassem en zijn team, een eerste pilot-project te starten.

In afgelopen periode zijn we gestart: met theater-, film-, teken- en fotografiecursussen vergroten we het bereik van het theater en mobiliseren we jonge mensen om (gratis) hun capaciteiten in deze disciplines te vergroten. Qassem en zijn team nemen de cursussen voor hun rekening en hebben inmiddels een grote groep studenten verzameld. Een groep die nog altijd groeiende is.

Behalve de cursussen organiseren Qassem en zijn team festivals (er komt er binnenkort weer een aan, zie zijn facebook); theater workshops in publieke ruimte, filmscreenings en activiteiten in de vluchtelingenkampen rondom Tyrus.

Ik ben erg positief over de voortgang van het werk met het theater. In relatief korte tijd heeft het team een grote groep studenten verzameld en geniet het theater in heel Libanon bekendheid. In de komende tijd staan er verschillende mooie projecten op stapel. We hopen Qassem daarom ook snel in Nederland te mogen verwelkomen zodat hij zelf kan vertellen over het theater, zijn dromen en plannen!

Kijk deze korte clip voor een indruk van Qassem en het theater, en like de pagina van het theater op facebook, daar worden zeer regelmatig foto’s en indrukken geplaatst van de activiteiten in Tyrus.

 

 

Tags: , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX