Wapenfeiten | 7 september 2015 | by Suzanne Oosterwijk

0

Dubbel gevoel in Dubrovnik: goed en slecht nieuws over clusterbommen

Zoals ieder jaar komen landen die lid van het internationale Clustermunitieverdrag een week bijeen. Dit keer is dat in het adembenemende Dubrovnik, Kroatië. Bijzonder is dat dit de eerste Toetsingsconferentie is en dus een ware lakmoesproef voor het verdrag. Hoe staan we er voor met het uitbannen van clusterbommen?

Door Suzanne Oosterwijk

Vorige week berichtten we nog positief nieuws. De Cluster Munition Monitor maakte namelijk bekend dat landen een heel eind op weg zijn met het vernietigen van hun voorraden met clustermunitie. Al miljoenen clusterbommen zijn vernietigd. Ander positief nieuws is dat het verdrag blijft groeien en groeien: 117 landen zijn aangesloten bij het internationale clusterbom verbod.

Er is ook slecht nieuws. De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maakte onlang bekend dat er opnieuw clustermunitie is gebruikt in Jemen, waarbij burgerslachtoffers zijn gevallen. In 2015 is clustermunitie gebruikt in Libië, Soedan, Syrië, Oekraïne, en Jemen. Geen van deze landen heeft het verdrag ondertekend. Wanneer clusterbommen worden gebruikt, dan moeten staten die lid zijn van het Clustermunitieverdrag zich hier scherp tegen uitspreken.

Alsof het nieuws dat er in Jemen burgers slachtoffers zijn geworden van deze verschrikkelijk wapens nog niet erg genoeg is, zijn er juist hierover verontrustende ontwikkelingen gaande. Een aantal landen lijkt er op uit lijkt te zijn andere landen te overtuigen zulke veroordelingen juist af te zwakken. Dit is volstrekt onaanvaardbaar: ieder gebruik van clustermunitie, door wie en waar dan ook, is onacceptabel. Landen móeten zich hier fel tegen blijven uitspreken.

PAX is deze week in Dubrovnik. We zullen er bij Nederland, maar ook bij de andere landen, op aandringen om sterke taal tegen het gebruik van clustermunitie – door wie dan ook –te blijven ondersteunen. Ook roepen we alle aanwezige landen op om het gebruik van deze afschuwelijke wapens in Syrië, Oekraïne, Libië, Soedan en Jemen te veroordelen.

Daarnaast spreekt PAX later deze week over de Stop Explosive Investments campagne. Deze campagne heeft als doel investeringen in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van clustermunitie tegen te gaan. Hoe belangrijk dat is zien we nu in Jemen. Daar is onder andere clustermunitie gebruikt die wordt geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Textron. Een groot aantal financiële instellingen steekt veel geld in dit bedrijf.

PAX dringt er bij financiële instellingen op aan om beleid op te stellen tegen deze explosieve investeringen. Ook zullen we er bij de aanwezige staten in Dubrovnik op aan dringen om wetgeving in te stellen waarmee investeringen in clustermunitie producenten wordt tegen gegaan.

Tags: , , , , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX