Wapenfeiten | 16 november 2015 | by guest blogger

0

Besluit VN-forum mist urgentie

Op 12 en 13 november werd er bij het VN forum van de Conventie over Conventionele Wapens (CCW) gesproken over lethal autonmous weapons (LAWS) of zoals wij ze noemen killer robots. Dat zijn wapens die, eenmaal geactiveerd, zonder betekenisvolle menselijke controle doelwitten kunnen selecteren en aanvallen.

Door Miriam Struyk

De discussies bij de CCW gingen over wat er in 2016 op de agenda moet staan. Dat is een belangrijk jaar want dan vindt de vijfjaarlijkse Toetstingsconferentie van de CCW plaats. Namens PAX pleitte ik, samen met de door ons opgerichte Stop Killer Robots Campagne, voor een preventief verbod op deze wapens. Wij hebben er bij de CCW middels side events, gesprekken met diplomaten en statements in de zaal voor gepleit dat de CCW nu echt aan de slag gaat met een formeel proces waarbij de discussie gefocust zijn en leiden tot een nieuw protocol, namelijk een verbod.

Helaas was de werkelijkheid weer eens weerbarstig. Ondanks de bezorgdheid van vele staten, vonden sommige staten (met name de Verenigde Staten, Rusland, Verenigd Koninkrijk, Israel en anderen) het nog te vroeg voor een sterker mandaat. En aangezien alles in consensus besloten wordt, zal er in 2016 opnieuw niet onderhandeld worden. Wel zal er in 2016, net als in 2014 en 2015 , binnen de CCW  een informele expert meeting worden georganiseerd over dit onderwerp. Het is goed dat dit gebeurd, maar het is geen weerslag van de urgentie die dit issue nodig heeft. Wij zullen er in elk geval de komende maanden internationaal, maar ook nationaal voor pleiten dat dit onderwerp hoger op de global-to-do lijst komt, voordat we niet meer kunnen spreken van een preventief verbod.

Zie hier het statement die PAX gaf bij  de CCW
Zie hier een kort nieuwsbericht waar meer instaat over de uitkomst van de CCW deze week.

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Fly through a year of peace work
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX