Wapenfeiten | 4 april 2016 | by Suzanne Oosterwijk

0

4 april is Wereld Mijnendag: stop het gebruik van clustermunitie in Jemen!

Vandaag is het Wereld Mijnendag. Deze dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de strijd tegen landmijnen en clusterbommen.

door Suzanne Oosterwijk en Maaike Beenes

Burgerslachtoffers door clusterbommen in Jemen

Het afgelopen jaar is er echter veelvuldig clustermunitie gebruikt door de door Saudi-Arabië geleide coalitie in Jemen. Deze coalitie bestaat verder uit Bahrein, Egypte, Jordanië, Koeweit, Marokko, Qatar, Soedan en de Verenigde Arabische Emiraten, en voert bombardementen uit op Houthi-strijdkrachten in Jemen. De verschillende type clustermunitie die in Jemen wordt gebruikt zijn afkomstig uit de VS en Brazilië, zo rapporteert Human Rights Watch. Ook in Syrië zijn clusterbommen gebruikt in de gezamenlijke Russisch-Syrische militaire operaties.

Clusterbommen zijn inhumane wapens, die vooral burgerslachtoffers maken. Clustermunitie bevat  vaak honderden kleinere bommen, ook wel ‘submunities’ genoemd. In de lucht breekt de clustermunitie open waardoor deze submunitie vrij komt. Iedereen in dat gebied, militair of burger kan daarbij geraakt worden. Bovendien ontploffen ze vaak niet direct waardoor deze wapens jaren later nog slachtoffers kunnen maken – bijvoorbeeld als ze worden opgepakt door spelende kinderen.

Totaalverbod clustermunitie

Al 118 landen zijn aangesloten bij het  Clustermunitieverdrag [CCM] en hebben daarmee een sterke internationale norm gecreëerd die clustermunitie verbiedt. De leden van de Saudische coalitie kunnen deze norm niet negeren, ook al zijn ze geen lid van de Conventie. Ban Ki Moon, secretaris generaal van de VN heeft gezegd dat het gebruik van clustermunitie in dichtbevolkte gebieden mogelijk een oorlogsmisdaad is, gezien hun onvermogen onderscheid te maken tussen burger- en militaire doelen.Cluster-munition-use_Infographic_March-2016_-jpg-.jpg

Oproep aan Saudi-Arabie: stop gebruik clustermunitie in Jemen!

PAX roept Saudi Arabië, Bahrein, Egypte, Jordanië, Koeweit, Marokko, Katar, Rusland, Soedan, en de Verenigde Arabische Emiraten op onmiddellijk te stoppen met het gebruiken van clustermunitie, en zich aan te sluiten bij de CCM. PAX heeft een brief gestuurd aan de minister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië, Adel Al-Jubeir, en hem opgeroepen het gebruik van clustermunitie te staken.

Nederland is momenteel president van de CCM, en heeft zijn zorgen uitgesproken over het gebruik van clustermunitie in Jemen en riep op het gebruik van deze verschrikkelijke wapens te stoppen.

Wapenembargo

PAX roept sinds februari op tot een wapenembargo tegen Saudi Arabië en ondersteunde de resolutie van  het Europees Parlement voor een wapenembargo tegen het land.

Ga voor meer informatie over het gebruik van clustermunitie naar http://stopclustermunitions.org/en-gb/cluster-bombs/use-of-cluster-bombs/cluster-munition-use-in-yemen.aspx

Tags: , , , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX