Wapenfeiten | 1 augustus 2016 | by guest blogger

0

1 augustus: het Clustermunitieverdrag is jarig!

Vandaag is het precies 6 jaar geleden dat het Clustermunitieverdrag in werking trad. Inmiddels zijn  119 landen aangesloten bij dit belangrijke verdrag. Er zijn echter nog altijd landen die geen lid zijn van het verdrag en nog steeds clustermunitie gebruiken. Zo werd in het afgelopen jaar clustermunitie herhaaldelijk ingezet in Jemen door de coalitie geleid door Saudi Arabië, en berichtte Human Rights Watch afgelopen week over grootschalig gebruik van clustermunitie in Syrië. PAX roept daarom vandaag alle landen op toe te treden tot het Verdrag en onmiddelijk te stoppen met het gebruik van clustermunitie.

door Maaike Beenes

Meer dan 90% van de geregistreerde slachtoffers van clustermunitie zijn burgers. Dit komt vooral doordat clustermunitie kan geen onderscheid maken tussen burgers en militairen en omdat na een aanval met clustermunitie veel submunities onontploft achterblijven. Deze explosieve resten zorgen ervoor dat er nog jaren nadat een conflict is geëindigd slachtoffers vallen. Het gebruik van clustermunitie is dan ook onacceptabel en door het Clustermunitieverdrag internationaal verboden. Ban Ki Moon, secretaris generaal van de VN heeft gezegd dat het gebruik van clustermunitie in dichtbevolkte gebieden mogelijk een oorlogsmisdaad is, gezien hun onvermogen onderscheid te maken tussen burger- en militaire doelen.Infographic Cluster munition casualties in Yemen

Het Clustermunitieverdrag verbiedt het gebruik, het produceren, opslaan of vervoeren van clustermunitie. Daarnaast moeten landen die lid zijn de clustermunitie die ze hebben, vernietigen. Ook moeten ze slachtoffers en hun gemeenschappen helpen, en land waar onontplofte submunitie ligt ruimen zodat het weer veilig begaanbaar wordt.

Een grote meerderheid van de landen heeft zich inmiddels aangesloten bij het verdrag. Een aantal landen blijft echter achter:  er zijn nog 19 landen die al wel hebben getekend maar nog niet geratificeerd, en 78 landen die nog helemaal niet zijn toegetreden.Foto brieven

Ter gelegenheid van de in werking treding van het verdrag, schreef PAX brieven naar de ministers van buitenlandse zaken en ambassades in Nederland van 40 landen, waaronder Cambodja, Cyprus, Suriname en Vietnam, om hen op te roepen tot het verdrag toe te treden .

Stop gebruik clustermunitie in Syrië en Jemen

PAX heeft ook wederom een brief gestuurd aan de minister van buitenlandse zaken van Saudi Arabie met de oproep direct te stoppen met het gebruik van clustermunitie in Jemen en toe te treden tot het Clustermunitieverdrag.

Het afgelopen jaar is er namelijk veelvuldig clustermunitie gebruikt door de door Saudi-Arabië geleide coalitie in Jemen. Deze coalitie bestaat verder uit Bahrein, Egypte, Jordanië, Koeweit, Marokko, Qatar, Soedan en de Verenigde Arabische Emiraten, en voert bombardementen uit op Houthi-strijdkrachten in Jemen. PAX roept sinds februari op tot een wapenembargo tegen Saudi Arabië en ondersteunde de resolutie van  het Europees Parlement voor een wapenembargo tegen het land.

Ook in Syrië zijn clusterbommen gebruikt in de gezamenlijke Russisch-Syrische militaire operaties, berichtte Human Rights Watch afgelopen week. Volgens onderzoek door Human Rights Watch hebben er sinds mei 2016 zeker 47 aanvallen met clustermunitie plaatsgevonden in Jemen.

Ga voor meer informatie over het gebruik van clustermunitie naar http://stopclustermunitions.org/en-gb/cluster-bombs/use-of-cluster-bombs/cluster-munition-use-in-yemen.aspx

Tags: , , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX