Laura Boushnak at Fellows talks, TEDSummit2016, June 26 - 30, 2016, Banff, Canada. Photo: Ryan Lash / TED

Wapenfeiten | 25 augustus 2016 | by Suzanne Oosterwijk

0
Laura Boushnak at Fellows talks, TEDSummit2016, June 26 – 30, 2016, Banff, Canada. Photo: Ryan Lash / TED

Indrukwekkende TED talk over slachtoffers clustermunitie

Journaliste Laura Boushnak vertelde vandaag in haar TED talk het indrukwekkende verhaal van overlevenden van clustermunitie.

Laura Boushnak kwam als journalist en fotograaf in Libanon in contact met overlevenden van clustermunitie. Clustermunitie eist de levens en ledematen van vooral burgers, zowel ten tijde van conflict als ook nog dagen, jaren en soms decennia erna. Clustermunitie slachtoffers die overleven, lijden niet alleen fysieke pijn en psychisch trauma, maar raken vanwege het stigma dat in veel landen op gehandicapten rust ook sociaal geïsoleerd.

Laura verteld het verhaal van Mohammed, een Palestijnse jongen die op 11 jarige leeftijd zijn benen verloor door clustermunitie.

Het verhaal van Mohammed en andere slachtoffers laat zien wat de verschrikkelijke humanitaire gevolgen zijn van het gebruik van clustermunitie. Onlangs nog berrichte de Amerikaanse mensenrechten organisatie Human Rights Watch dat er in Syrie door de gezamelijke Russich/Syrische militaire operatie veelvuldig clustermunitie is gebruikt. Hierbij zijn tientallen burgers gewond geraakt of gedood.

Clustermunitie is niet voor niets internationaal verboden onder de Conventie inzake Cluster Munitie (CCM), waarbij 119 landen zijn aangesloten. Syrie noch Rusland zijn aangesloten bij het verdrag.

Mohammed zegt in de video: “My dream is to run”.  PAX zet zich al jaren in voor een wereld zonder clustermunitie. Zodat burgers in conflictgebieden niet nog dagen, maanden of jaren nadien hoeven te vrezen voor hun leven. Zodat deze afschuwelijke wapens niet langer de levens en ledematen van burgers zoals Mohammed eisen.

Je kunt de TED talk hier bekijken.

Tags: , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX