Laura Boushnak at Fellows talks, TEDSummit2016, June 26 - 30, 2016, Banff, Canada. Photo: Ryan Lash / TED

Wapenfeiten | 25 augustus 2016 | by Suzanne Oosterwijk

0
Laura Boushnak at Fellows talks, TEDSummit2016, June 26 – 30, 2016, Banff, Canada. Photo: Ryan Lash / TED

Indrukwekkende TED talk over slachtoffers clustermunitie

Journaliste Laura Boushnak vertelde vandaag in haar TED talk het indrukwekkende verhaal van overlevenden van clustermunitie.

Laura Boushnak kwam als journalist en fotograaf in Libanon in contact met overlevenden van clustermunitie. Clustermunitie eist de levens en ledematen van vooral burgers, zowel ten tijde van conflict als ook nog dagen, jaren en soms decennia erna. Clustermunitie slachtoffers die overleven, lijden niet alleen fysieke pijn en psychisch trauma, maar raken vanwege het stigma dat in veel landen op gehandicapten rust ook sociaal geïsoleerd.

Laura verteld het verhaal van Mohammed, een Palestijnse jongen die op 11 jarige leeftijd zijn benen verloor door clustermunitie.

Het verhaal van Mohammed en andere slachtoffers laat zien wat de verschrikkelijke humanitaire gevolgen zijn van het gebruik van clustermunitie. Onlangs nog berrichte de Amerikaanse mensenrechten organisatie Human Rights Watch dat er in Syrie door de gezamelijke Russich/Syrische militaire operatie veelvuldig clustermunitie is gebruikt. Hierbij zijn tientallen burgers gewond geraakt of gedood.

Clustermunitie is niet voor niets internationaal verboden onder de Conventie inzake Cluster Munitie (CCM), waarbij 119 landen zijn aangesloten. Syrie noch Rusland zijn aangesloten bij het verdrag.

Mohammed zegt in de video: “My dream is to run”.  PAX zet zich al jaren in voor een wereld zonder clustermunitie. Zodat burgers in conflictgebieden niet nog dagen, maanden of jaren nadien hoeven te vrezen voor hun leven. Zodat deze afschuwelijke wapens niet langer de levens en ledematen van burgers zoals Mohammed eisen.

Je kunt de TED talk hier bekijken.

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • Blog Jan Gruiters, directeur PAX

 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • PAX op Facebook

  In februari was er een super geslaagd Activist Lab met WelnU! Aankomende vrijdag worden de resultaten gepresenteerd en besproken in De Voorkamer. Het wordt een interactieve sessie dus kom langs, kijk, luister, geef feedback!

  Check voor de details het Facebook event van De Voorkamer: Expo: Activist Lab with WelnU
  ... See MoreSee Less

  View on Facebook

  PAX werkt op verschillende manieren aan bewustzijn over de situatie in Syrië. Zo kun je lid worden van de Facebookgroep Syria, I'm with you
  om je solidair te tonen met de burgers daar.

  Voor scholen heeft PAX het project ‘Verhaal van een vluchteling’. Een van de sprekers van dit project, Zaki, was vorige week te gast bij het St-Gregorius College in Utrecht.

  Meer weten over dit project? Kijk dan op www.verhaalvaneenvluchteling.nl.
  ... See MoreSee Less

  Leerlingen hebben deze week gastlessen gekregen van vluchtelingen uit Syrië. De verhalen maakten veel indruk op de leerlingen. Vrijdagochtend was Zaki Dalal (38), geboren in Damascus, te gast bij een...

  View on Facebook
 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX