Donald Trump

De troepen van Trump | 18 januari 2017 | by John Tyler

0
Donald Trump

De troepen van Trump: hoe het nieuwe kabinet de werkzaamheden van PAX op het gebied van vrede en veiligheid zal beïnvloeden

Slechts twee maanden geleden was het nog moeilijk voor te stellen, maar op vrijdag 20 januari wordt de man die alle normen voor de strijd om het presidentschap aan zijn laars lapte, geïnaugureerd als 45ste president van de Verenigde Staten. Terwijl de door Donald Trump voorgedragen kandidaten voor kabinetsfuncties worden gehoord door de Senaat, proberen wij hier bij PAX er achter te komen wat hun aanstelling zal betekenen voor onze werkzaamheden op het gebied van vrede en veiligheid.

Het is altijd moeilijk om te voorspellen welk beleid een nieuwe regering zal kunnen volgen. Bij Donald Trump, die onvoorspelbaarheid als een deugd beschouwt, is dat vrijwel onmogelijk. Naast zijn eigen gebrek aan duidelijke beleidsdoelstellingen (om nog maar niet te spreken over zijn gebrek aan belangstelling voor beleid), hebben de meeste door Trump voorgedragen kandidaten weinig of geen ervaring in overheidsfuncties en als gevolg daarvan geen trackrecord wat betreft beleidskeuzes.

Ervaring
Op het gebied dat het meeste invloed zal hebben op het werk van PAX – buitenlands en defensiebeleid – hebben de meeste leden van het team van Trump echter wel ervaring binnen overheidsdiensten (met de opvallende uitzondering van Rex Tillerson, de voorgedragen kandidaat voor de functie van Minister van Buitenlandse Zaken). Dat brengt ons bij het volgende struikelblok: een deel van die ervaring is opgebouwd in het leger. James Mattis, voorgedragen voor de functie van Minister van Defensie, en Michael Flynn, die nationaal veiligheidsadviseur wordt, zijn beide recentelijk gepensioneerde legerofficieren. (Om Mattis te kunnen bevestigen, moet het Congres eerst een uitzondering goedkeuren op de wet de bepaalt dat een legerofficier minimaal 7 jaar uit actieve dienst moet zijn voordat hij of zij een functie op kabinetsniveau mag bekleden.)

Civiele controle over het militaire apparaat is een fundamentele waarde in de Verenigde Staten. George Washington zelf heeft het precedent daarvoor geschapen, door jaren voordat hij de eerste president werd ontslag te nemen uit het leger. Destijds werd dit als uiterst ongebruikelijk beschouwd. Civiele controle over het militaire apparaat is nu de norm, maar zoals bij zoveel andere normen, wordt deze nu door Trump ondermijnd. Wat zal het relatief grote aantal militairen (drie op kabinetsniveau) betekenen voor de kerntaak van PAX, het beschermen van burgers tegen oorlogsgeweld?

Serie blogs
Dit is slechts één van de talloze vragen die door de keuzes van Trump worden opgeroepen.

Om enig inzicht te krijgen in de consequenties van de Trump-regering voor werkzaamheden op het gebied van vredesopbouw, zullen deskundigen van PAX de komende twee weken blogs publiceren over de verschillende benoemingen in de Trump-regering. (Naast de hierboven genoemde personen, zijn wij van plan aandacht te schenken aan Michael Pompeo, voorgedragen als hoofd van de CIA; Nikki Haley, ambassadeur bij de VN; David Friedman, ambassadeur in Israël en John Kelly, Minister van Binnenlandse Veiligheid.)

We noemen deze serie blogs ‘De troepen van Trump’ – in elke gepubliceerde blog zal één deskundige van PAX reageren op het standpunt van één aangestelde functionaris. Wij hopen dat dit u een beter beeld zal geven van wat we in 2017 en daarna kunnen verwachten en hoe wij ons moeten voorbereiden op de naar mijn mening maar al te noodzakelijke tegenreacties.

Tags: , , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX