Streetview in North Mitrovica. Photo

Bosnië-Hercegovina | 11 juli 2017 | by guest blogger

0
Straatgezicht in Noord-Mitrovica, Kosovo. Foto © PAX / Pieter-Jan Baas

Vrede in vijf maanden

door Timo Quint

Na vijf maanden stage heb ik vakantie. Het PAX kantoor zal ik voorlopig niet meer betreden. Maar wie weet wat de toekomst zal brengen. Afgelopen periode heb ik kennis mogen maken met het vredeswerk waar PAX zich voor inzet. Ik was als stagiair-onderzoeker verbonden aan het Westelijke Balkan programma. Het was voor mij een periode waarin ik ontdekte hoe moeilijk vredeswerk kan zijn, maar ook hoe ontzettend waardevol en moedig het is.

Voor mijn onderzoek heb ik vele interviews gehouden met mensen in de Westelijke Balkan die zich inzetten voor vrede, waarheid en rechtvaardigheid. Ieder zoekt op zijn eigen manier naar een mogelijkheid om de wonden uit het verleden te helen en bruggen te slaan tussen verdeelde gemeenschappen.

Vanuit mijn veilige kantoor sprak ik met mensen die dagelijks alles geven om een herhaling van de vreselijke conflicten uit de jaren ’90 te voorkomen. Want hoewel er momenteel vrede heerst tussen de landen van voormalig Joegoslavië, speelt hetzelfde nationalistische krachtenveld van ruim twintig jaar geleden de verschillende etnische groepen tegen elkaar uit.

Politieke leiders maken misbruik van het wantrouwen dat heerst jegens voormalige vijanden en bouwen hun machtsbasis op angst en haat. Juist in deze situatie is het zo ontzettend belangrijk dat er groepen zijn die een ander geluid laten horen. Een geluid van verdraagzaamheid, wederzijds vertrouwen en hoop.

PAX steunt deze lokale helden, en dan niet alleen voor eventjes omdat donateurs of andere belangengroepen dat eisen, maar op een langdurige en evenwichtige basis. Ik heb zelf mogen meemaken hoe Hasan Nuhanović, voormalig tolk van Dutchbat en overlevende van de genocide in Srebrenica, zijn verhaal deed in Utrecht over de nieuwe tentoonstelling in het Potocari Memorial Center die is gerealiseerd in samenwerking met PAX en Kamp Westerbork. Dezelfde man werd in het verleden al gesteund door PAX in zijn rechtszaak tegen de Nederlandse staat, die hij won.

PAX werkt op gelijkwaardige voet met haar partners samen, iets wat in vredeswerk zo ontzettend belangrijk is. Dat dit allemaal niet zonder slag of stoot gaat, heb ik me ook gerealiseerd. Maar vrede blijft een goed waar we gezamenlijk onafgebroken aan moeten werken. Vaak lijkt vrede een grootse en onmogelijke missie, maar het begint bij jezelf. We zien niet altijd het effect van ons handelen, maar elk klein stapje heeft gevolgen voor de ander. Ik ben blij dat ik bij PAX de mogelijkheid heb gekregen om een bescheiden bijdrage te leveren aan het omvangrijke vredeswerk. En wie weet, is een stageperiode als deze een opstapje naar grotere zaken in de toekomst.

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX