Zuid-Soedan | 12 september 2017 | by guest blogger

0
Roos Fountain Foto © Sandra Kalsbeek / PAX

Achter de schermen bij de Vredesweek

door Roos Foutain

Van interviewen tot tasjes inpakken: dé landelijke actieweek voor vrede vergt een enorme voorbereiding. Als stagiaire bij het Vredesweekteam ben ik daar samen met mijn collega’s al wekenlang iedere dag mee bezig. Geen dag is hetzelfde, op één ding na: hectisch is het altijd.

Mijn dag begint met zo’n vijftig e-mails die beantwoord moeten worden. Veel nieuwe Vredesweekactiviteiten die worden aangemeld door organisaties, die op de website moeten worden vermeld. De leukste dingen komen voorbij: van een ‘praatmaal’ tot een College Tour, van een ‘droominee’ tot een workshop van Loesje. Heel slim ook dat sommige organisaties zorgen voor oppas bij hun avondactiviteit, zodat mensen met kinderen ook makkelijker mee kunnen doen.

Daar gaat de telefoon, een studievereniging wil afstemmen over het onderwerp van een spreekbeurt door een medewerker van PAX. We bespreken de mogelijkheden. Direct daarna weer telefoon. Dit keer is er iets mis gegaan met een bestelling in onze webshop. Wat vervelend, snel bedenken we een oplossing. Als je er zelf niet uitkomt is er gelukkig altijd wel een collega met een goede suggestie: de kracht van werken in een team.

Zo gaat de ochtend vlug voorbij. Tijdens de lunchpauze is er een mooie onderbreking: de eerste PAX Duif wordt uitgereikt aan pastor James Kuong Ninrew, die een leidend rol speelt in het Vredesactivisme in Zuid-Soedan. Alleen… Hij weet het zelf nog niet. Een mooie verrassing dus. Pastor James ontvangt de PAX Duif van Vincent Bijlo, Ambassadeur van PAX. Trots houdt hij de trofee omhoog. “Heavy,” zegt hij er met een stralende glimlach bij. De Duif is gemaakt van olijvenhout. Vroeger werden de grootste helden gelauwerd met een krans van olijftakken. Voor het eerst reiken we dit jaar de PAX Duif uit aan bijzondere vredesprojecten in binnen- en buitenland.

Daarna weer aan het werk: een interview met de collectiebeheerder van het museum voor Vrede en Geweldloosheid in Gouda. We hebben een leuk gesprek. Het museum heeft tijdens de Vredesweek een bijzondere tentoonstelling met zowel werken van lokale kunstenaars als bijzonder archiefwerk van bekende kunstenaars die zich in hun vrije tijd inzetten als vredesactivist. Wat een gaaf project!

Tijd om het interview uit te werken is er alleen nu even niet, dat komt later in de week. Want: de tassen voor de verschillende spreekbeurten moeten worden klaar gezet. Er gaat van alles in. Een brief van algemeen directeur Jan Gruiters, kaartensetjes van PAX, posters, donatiefolders, algemene PAX folders, een brief over het uitreiken van de PAX Vredesduif. Dit is een flinke logistieke uitdaging. Welke spreker gaat waarheen, hoeveel mensen zijn er te verwachten, en wat heeft hij of zij dan allemaal nodig? Hoe meer we nu alvast klaarzetten, hoe minder we tijdens de Vredesweek hoeven te doen. Dat is alvast winst.

Einde van de dag. Nu nog even de overleggen voor morgen voorbereiden en afsluiten. We zijn weer een dag dichter bij de Vredesweek.

 

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX