Syrië | 6 februari 2018 | by Evert-Jan Grit

0
Graffiti in Saraqeb.

Saraqeb, Syrië – niets is veilig

Terwijl het Turkse  leger en Arabische milities in het Noorden van Syrië oorlog voeren tegen de Koerdische YPG rukt het Syrische leger vanuit het zuiden en oosten op. Meer dan driehonderdduizend mensen vluchten voor het leger uit, richting de Turkse grens. Onze vriend Hussam weigert tot nu toe te vertrekken.

Al weken lang droppen Russische en Syrische straaljagers bommen op het gebied. In de kranten weinig nieuws, maar het is live te volgen op Twitter en Facebook. We zijn bijna dagelijks in contact met Hussam uit Saraqeb. Meer dan twee weken geleden al vertelde hij over de angst onder de mensen, en hoe hij probeert om zijn twee dochtertjes te kalmeren. Er zijn dagen dat er meer dan vijftig aanvallen zijn. Deze aanvallen kunnen elk moment plaatsvinden, dag en nacht, en alles kan een doelwit zijn.  De onvoorspelbaarheid maakt dat de mensen geen voorzorgsmaatregelen kunnen treffen. Niets is veilig. Veel mensen vluchten daarom, maar niet iedereen. Hussam bericht nog dagelijks uit Saraqeb.

Saraqeb is een stad waar sinds het begin van de revolutie in 2011 een sterke burgerbeweging actief is. De stad is beroemd om haar muurschilderingen met mooie teksten. PAX heeft enkele van de vele initiatieven in Saraqeb gesteund via de Adopt a Revolution campagne, waaronder het radiostation Alwan FM en momenteel de theatergroep Tajammu’ Shabab Saraqeb. Daarnaast zijn er vele andere  initiatieven geweest in de stad, waaronder tijdschriften, een vrouwengroep en landbouwprojecten.

Terwijl wij het Idlib-offensief met grote zorg volgen, wordt ook het belegerde Oost-Ghouta zwaar gebombardeerd door het Syrische en Russische leger. En ook in het door de Koerdische YPG gecontroleerde Afrin is een offensief gaande, door Turkije en Syrische gewapende groepen. De mensen in Afrin en Idlib zijn overgeleverd aan de bombardementen. En hoewel beide gebieden dicht bij de Turkse grens zijn, zitten de mensen opgesloten, de grens zit potdicht. Het Turkse leger schiet op iedereen die probeert bij de grens in de buurt te komen.

Het Syrische leger is nu heel dichtbij. Ze zijn genaderd tot een paar kilometer van Saraqeb. Eerder was er nog hoop dat het leger stil zou houden dat er een deal in de maak was. Maar als  die er al gaat komen dan is de kans groot dat  Saraqeb daar niet onder gaat vallen. Dan zal deze stad onder de voet gelopen gaan worden.

Een vriend in Gaziantep vertelt hoe de mensen die nog niet gevlucht zijn zich voorbereiden door loopgraven en schuilholen te gaven. Hussam en zijn kinderen zijn nog steeds in Saraqeb. Hij is nog steeds online. Ik maak me verschrikkelijk veel zorgen over wat er met hem gaat gebeuren.

Naschrift: Na het neerhalen van een Russische straaljager op zaterdag lijkt het onvermijdelijk dat de aanvallen opgevoerd gaan worden. De Russen hebben meteen al gereageerd met nog meer bombardementen, waaronder ook met chloorgas en brandbommen, en het afvuren van kruisraketten op Saraqeb. Zondagmiddag zijn de meeste mensen uit Saraqeb gevlucht. Op Facebook zag ik dat Hussam vroeg om een auto voor zijn familie en wat spullen (wedervraag: “gedeelde taxi,  of speciaal?” – reactie: ” woehaaa!!!”). Hussam appte later dat hij nu in het dorp Ariha is,  15 kilometer westwaarts richting Idlib.

Namen in dit blog zijn fictief. Dit om de veiligheid van de betrokken te beschermen.

 

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX