Een generatie met mogelijkheden | 7 mei 2018 | by Tessa de Jonge

0
Ghadeer in her home. Photo by Tessa de Jonge

“We moeten leren om elkaar en elkaars overtuigingen te respecteren”

Een generatie met mogelijkheden: Ghadeer

Ghadeer, 31, is architect, ontwerper en deskundig op het gebied van ruimtelijke ordening. De manier waarop Palestijnen in Jeruzalem moeten leven, namelijk in steeds kleinere gefragmenteerde stukjes stad, houdt haar niet alleen professioneel bezig, ze heeft persoonlijk meegemaakt hoe sterk de fragmentatie is toen ze probeerde te verhuizen naar een wijk die niet bij haar eigen gemeenschap hoorde. Ghadeer: “Ik kon geen onderdeel worden van de andere gemeenschappen. Het is zo moeilijk om erbij te horen en zelfs om naar hun evenementen te gaan. Ik zie dit door de hele stad gebeuren.

Mensen van verschillende religieuze of sociaal-economische achtergronden zijn sterk verdeeld. Dit ziet ze als het grootste probleem van jonge mensen, omdat dit ervoor zorgt dat ze niet sterk en verenigd kunnen zijn. Om die verdeeldheid tegen te gaan is kennis over de ander, via culturele activiteiten en onderwijs, nodig. “Ik leg altijd de nadruk op onderwijs. Onderwijs, onderwijs en nog meer onderwijs. Niets anders helpt.” Hiernaast kunnen culturele activiteiten de mogelijkheid bieden aan jonge Palestijnen om elkaar op een meer interactieve wijze te leren kennen. Dat kan leiden tot positieve ideeën over de ander. Ze denkt niet dat de autoriteiten zullen helpen. Ze zegt: “Het huidige systeem sluit iedere minderheid uit. Er zou meer politieke druk moeten zijn op het systeem, omdat dat segregatie en fragmentatie alleen maar in de hand werkt.” Daarom moeten de mensen zelf actie ondernemen.

Ze geeft het goede voorbeeld: Ghadeer organiseert culturele evenementen die zich specifiek richten op het samenbrengen van jonge Palestijnen uit verschillende gemeenschappen.

Lees meer over Een generatie met mogelijkheden.

Tags: , , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX