Bellen met Idlib | 7 september 2018 | by Evert-Jan Grit

0


Dit is Ahmed, theatermaker uit Saraqeb, en vriend en partner van PAX. Het leven voor Ahmed is niet gemakkelijk. Saraqeb ligt in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië en de toekomst voor dit gebied is erg onzeker.
Iedere dag worden er mensen gedood bij luchtaanvallen en beschietingen door de Syrische en Russische legers. Dagelijks sterven er kinderen in het puin. De oorlog in Idlib is vooral ook een oorlog tegen burgers.
We bellen regelmatig met Ahmed om te horen hoe het met hem en zijn gezin gaat. Voor de mensen in Idlib is het belangrijk dat wij in Nederland horen wat er gebeurt. Het geeft hen het gevoel dat ze niet vergeten worden.

Bellen met Idlib: we laten ons niet tegenhouden

Vrijdag 7 september 2018

In Idlib stijgt de spanning. In Teheran overleggende Turken, Iraniërs en Russen wat de volgende stappen zullen zijn. De langverwachte aanval op Idlib zou zomaar kunnen beginnen.

“Hi Ahmed, hoe is het?”

“Fijn dat je het vraagt. Over de situatie… wat moet ik zeggen… je weet hoe we ervoor staan… we zullen snel horen wat ze over ons gaan besluiten…  ik moet zo gaan want we gaan de straat op om te demonstreren. Net zoals in 2011 laten wij in Saraqeb horen dat we vrij willen zijn. De Russen hebben gezegd dat de mensen in Idlib Bashar al-Assad terug willen hebben. Wij laten zien dat dat onzin is”

“Ik ga alleen. Ik neem mijn gezin en de kinderen niet mee. Het is misschien te gevaarlijk. Vanochtend zijn er bombardementen geweest in het zuiden. Ik denk om de mensen te ontmoedigen de straat op te gaan. Maar we laten ons niet tegenhouden.”

“Ahmed, wat kunnen we zeggen tegen mensen die ons vragen wat ze voor jullie kunnen doen?”

“…. eigenlijk kunnen jullie helemaal niets doen… de oorlog komt eraan en niemand wil of kan hem stoppen… maar weet je… deze vraag op zichzelf is heel erg belangrijk voor me… dat er mensen zijn die iets voor ons willen doen en met ons meeleven, dat is een fantastische gedachte. Bedankt allemaal!”

“Ahmed, ik bel je overmorgen weer, oke?”

“Natuurlijk, groeten aan iedereen!”

 

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX