Israël en Palestina | 13 september 2018 | by guest blogger

0

12 Cities – Palestijnse cultuur in een nieuw jasje

Een betere locatie voor de aftrap van een expositie over de Palestijnse tradities en geschiedenis van 12 steden in Israël en Palestina hadden de kunstenaars niet kunnen uitkiezen: een voormalig tegelfabriek  binnen de oude stadsmuren van Jeruzalem. De oude stad is een plek waar je de historie, zelfs met een gebrek aan fantasie, voelt en ziet. Dichtbij de New Gate, een van de poorten naar de oude stad, tonen kunstenaars Ghadeer Najjar en Shireen Salman hun werk. Ze hebben maandenlang hard gewerkt aan een indrukwekkende expositie.

Palestijns verleden
De twee dertigers willen de jonge generatie kennis laten maken met de lange Palestijnse geschiedenis van en verbondenheid met steden als Bethlehem, Nazareth, Jeruzalem en Haifa. Wat zijn de kenmerken van de steden; welke tradities zijn specifiek voor de stad; welke prachtige historische gebouwen zijn kenmerkend; welke nieuwbouw is er tussen gezet; welke archeologische hoogtepunten zijn er te vinden? Dit is allemaal prachtig in beeld gebracht in plattegronden, skylines en quotes. En zo kan je binnen de beperkte ruimte van kunstgalerie Al Ma’mal door twaalf steden reizen. Bij een gelegenheid als dit kan in het Midden-Oosten eten natuurlijk niet ontbreken, en dus kun je van alle steden hun specialiteiten proeven. De kunstenaars hebben in iedere stad samen gewerkt met een lokale collega. Zo verbonden zij hun interactieve expositie over de Palestijnse geschiedenis met moderne kunst.

Rondreizende tentoonstelling
Ghadeer en Shireen hebben, ondanks de intensieve voorbereidingen, energie voor tien tijdens het geven van een rondleiding. Ze zijn trots en erg tevreden met de opkomst. Op de dag van de opening waren er onder meer mensen uit Haifa, Jaffa, Nazareth, Jeruzalem, Jenin en Bethlehem. Bezoek uit die laatste twee steden is niet vanzelfsprekend. Beide liggen op de Westelijke Jordaanoever en sinds de bouw van de scheidingsmuur door Israël is reizen alleen maar mogelijk met een visum. Gelukkig is er dan nog Facebook, waar mensen hun interesse en enthousiasme laten blijken. Bovendien zal de expositie binnenkort naar Bethlehem verplaatst worden. Op die manier kunnen ook de popelende Facebook-gebruikers genieten van de verhalen, installaties en het heerlijke eten uit de verschillende steden. Tijdens de Kerst zullen de twee kunstenaars hun werk in Nazareth tentoonstellen.

Ken je geschiedenis
Friedrich Nietzsche schreef ooit dat oorlog een winterslaap betekent voor cultuur. Vertaald naar de context van de Israëlische bezetting van de Palestijnse Gebieden, waar ook Oost-Jeruzalem onder valt, kan je je voorstellen dat mensen wel wat anders aan hun hoofd hadden dan kunst en cultuur. Ghadeer en Shireen hebben echter besloten om zich juist sterk te maken voor het voortbestaan en bewustwording van het Palestijnse erfgoed anno nu, in al haar diversiteit. Ze benadrukken dat ze weg willen blijven van politiek en dat ze vooral de verdeeldheid onder hun leeftijdsgenoten tegen willen gaan. Ze maken zich zorgen dat door de voortdurende bezetting veel Palestijnse jongeren het contact en vertrouwdheid met hun eigen geschiedenis aan het kwijt raken zijn. Als je weet wat je aan cultuur bezit, kun je pas je ermee identificeren en het beschermen. Vanuit die gedachte proberen Ghadeer en Shireen cultuur onder de aandacht te brengen bij de jongere generatie. Het is tijd om uit de winterslaap te komen.

Op de Facebookpagina kun je enkele foto’s zien.

PAX ondersteunt zowel Palestijnse als Israëlische activisten die zich inzetten voor een vreedzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Ook het project 12 Cities kreeg steun. Ghadeer Najjar heeft eerder al een plekje op onze blog gekregen.

Tags:About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX