Bellen met Idlib | 18 september 2018 | by Evert-Jan Grit

0


Dit is Ahmed, theatermaker uit Saraqeb, en vriend en partner van PAX. Het leven voor Ahmed is niet gemakkelijk. Saraqeb ligt in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië en de toekomst voor dit gebied is erg onzeker.
Iedere dag worden er mensen gedood bij luchtaanvallen en beschietingen door de Syrische en Russische legers. Dagelijks sterven er kinderen in het puin. De oorlog in Idlib is vooral ook een oorlog tegen burgers.
We bellen regelmatig met Ahmed om te horen hoe het met hem en zijn gezin gaat. Voor de mensen in Idlib is het belangrijk dat wij in Nederland horen wat er gebeurt. Het geeft hen het gevoel dat ze niet vergeten worden.

Bellen met Idlib: het lijkt erop dat we even rust zullen hebben

Dinsdag 18 september

Gisteren hebben Erdogan en Poetin, om een humanitaire ramp af te wenden, besloten tot het instellen van een gedemilitariseerde zone rondom Idlib. Ahmed uit Saraqeb is opgelucht, maar hij heeft wel een klein probleempje.

“Goedemorgen Ahmed, hoe is het?”

“Goedemorgen vriend. Het gaat goed, dank je”

“Ik sta nu buiten want de wifi doet het niet zo goed. Ik sta in de brandende zon en het is bloedheet!”

“Sorry dat ik vanochtend niet kon opnemen, maar de zonnecollector op ons dak is kapot. Ik moest dus naar de markt om een monteur te vinden. Het goede nieuws is dat ik iemand gevonden heb, het slechte nieuws is dat hij nog steeds niet gekomen is. Hij zou hier een uur geleden al moeten zijn. Je kent onze cultuur ;-)”

“We zijn trouwens best wel opgelucht hier in Saraqeb. De Russen hebben gezegd dat er hier geen oorlog gaat komen. Niet dat we dat zomaar geloven, maar we denken dat de relatie met Turkije voor Rusland nu even belangrijker is dan een oorlog tegen de mensen in Idlib.”

“Op Facebook hebben we meteen de kaarten bestudeerd. Er komt dus een wapenvrije zone van ongeveer 20 kilometer breed tussen ons en het regime. De zone loopt net langs Saraqeb. Het lijkt erop dat we even rust zullen hebben.”

“Doe je de groeten aan de mensen in Nederland?”

“We bellen!”

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Blog Jan Gruiters, directeur PAX

  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX