Bellen met Idlib | 22 september 2018 | by Evert-Jan Grit

0


Dit is Ahmed, theatermaker uit Saraqeb, en vriend en partner van PAX. Het leven voor Ahmed is niet gemakkelijk. Saraqeb ligt in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië en de toekomst voor dit gebied is erg onzeker.
Iedere dag worden er mensen gedood bij luchtaanvallen en beschietingen door de Syrische en Russische legers. Dagelijks sterven er kinderen in het puin. De oorlog in Idlib is vooral ook een oorlog tegen burgers.
We bellen regelmatig met Ahmed om te horen hoe het met hem en zijn gezin gaat. Voor de mensen in Idlib is het belangrijk dat wij in Nederland horen wat er gebeurt. Het geeft hen het gevoel dat ze niet vergeten worden.

Bellen met Idlib: we stoppen pas met roken als het regime vertrokken is

Vrijdag 21 september

In Idlib kunnen de mensen even ademhalen, er zijn al een week lang geen bombardementen geweest en de mensen pakken hun leven weer op. Vandaag waren er weer demonstraties. De leus van de dag is: “Geen Grondwet en geen Wederopbouw voordat het Regime is afgetreden.”

“Hi Ahmed, hoe is je dag?”

“Heel goed!”

“We gaan zo weer demonstreren, ik denk dat het vandaag heel groot gaat worden. Wij blijven doorgaan.”

“Met de leuzen van vandaag willen we laten zien, dat onze wil niet gebroken is. We willen niet overheerst worden. Niet door het regime, maar ook niet door gewapende groepen van buiten – je weet waar ik het over heb.”

“We voelen ons opgelucht. Zo anders dan twee weken geleden! De mensen pakken hun leven weer op en beginnen weer te denken aan hun toekomst. Tot voor kort zaten alle bouwvakkers en vaklieden in Saraqeb thuis omdat er geen werk voor hen was, maar nu is er opeens weer werk. Eerst dachten we alleen aan vluchten en nu willen we weer bouwen.”

“Ik vertelde je dat er al een week geen bombardementen zijn geweest, maar vanochtend is er hier in Saraqeb wel een autobom ontploft. Ze hebben een man van Faylaq al-Sham, een van de milities hier, vermoord.”

“Ik rook nog steeds, je begrijpt dat het in onze situatie moeilijk is om te stoppen. Ha, ha… inderdaad, misschien een goed idee om de komende demonstratie de leus te voeren dat we pas kunnen stoppen met roken als het regime vertrokken is :-)”

“Tot later.”

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX