Nucleaire Ontwapening | 26 september 2018 | by guest blogger

0

Wereldwijde actiedag tegen BNP-Paribas

Door Sebastiaan van den Hout

Op woensdag 26 september 2018 vond er een wereldwijde actiedag plaats, georganiseerd door PAX en de internationale coalitie voor de afschaffing van kernwapens (ICAN), waarbij bezorgde burgers uit verschillende continenten bij de bank BNP-Paribas er op aandrongen dat zij moet stoppen met investeren in nucleaire wapenproducenten.

Investeren in nucleaire wapenproducenten doe je gewoon niet. In 13 landen vonden in totaal 16 protesten plaats bij BNP-Paribas kantoren en er werd massaal getwitterd om deze bank hiervan te overtuigen. Mensen uit de hele wereld lieten BNP-Paribas via deze protesten weten dat hun spaargeld niet gebruikt mag worden voor het bouwen van wrede wapens die op grote schaal leed kunnen toebrengen aan burgers en die bovendien illegaal zijn.

Het Don’t Bank on the Bomb (www.dontbankonthebomb.com/report) rapport van PAX maakt duidelijk dat over de periode van vier jaar BNP-Paribas 8 miljoen dollar in financiële middelen beschikbaar heeft gemaakt voor 16 nucleaire wapenproducenten. Hierbij verschuilt BNP-Paribas zich achter het Non-Proliferatieverdrag dat gericht is op geleidelijke ontwapening, maar nog steeds ruimte biedt om te investeren in nucleaire wapenproducenten in China, Amerika, Frankrijk, Engeland, en Rusland. Sinds 2017 is er echter een nieuw verdrag, de Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons (VN Kernwapenverbod), dat alle nucleaire wapens verbiedt. Voor haar hulp bij het tot stand brengen van dit verdrag heeft ICAN, de internationale coalitie waar PAX onderdeel van vormt, datzelfde jaar de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen. Op basis van dit VN kernwapenverbod is het nu tijd om alle financiering van nucleaire producenten te beëindigen. Andere grote instellingen als KBC bank in België, het ABP in Nederland en vele andere instellingen van over de hele wereld gingen BNP-Paribas al voor..

PAX geeft BNP-Paribas ook een handreiking door haar expertise en een stappenplan voor disinvestering aan te bieden. BNP-Paribas moet allereerst haar transparantie vergroten door openbaar te maken met welke kernwapenproducenten zij op dit moment al geen zaken doet, de zogenaamde uitsluitingenlijst. Ten tweede is het van belang het beleid te verbeteren door het te baseren op het VN Kernwapenverbod en dus alle kernwapenproducenten uit te sluiten ongeacht het land van herkomst. Dit beleid zal dan ook toegepast moeten worden op alle financiële producten en diensten van de BNP-Paribas groep. Ten slotte is het nodig dat BNP-Paribas alle investeringen in nucleaire wapenproducenten zo snel en volledig mogelijk afbouwt en daarbij aankondigt dat zij geen nieuwe financiële banden wil aangaan met deze producenten zolang ze nucleaire wapens bouwen.

Deze zonnige woensdag in september riepen mensen van over de hele wereld op tot verandering en dit is de kans voor BNP-Paribas om de bank te zijn van zo’n veranderende wereld en hier gehoor aan te geven. De campagne om BNP-Paribas hiervan te overtuigen gaat door.

Meer weten of meedoen? Kijk op www.bnp.dontbankonthebomb.comAbout the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX