Een bijeenkomst tijdens de Walk of Peace in Srebrenica. Foto Luc Satter

Vredesweek | 12 oktober 2018 | by Puco Danilovic

0
Een bijeenkomst tijdens de Walk of Peace in Srebrenica. Foto Luc Satter

Walk of Peace in Srebrenica

In Srebrenica waren op de Internationale Dag van de Vrede alle generaties verenigd voor vrede. Scholieren, studenten, nabestaanden en overlevenden van de genocide liepen, gezamenlijk met lokale politici en de Nederlandse ambassadeur, een Walk of Peace.

Het weer was mooi, de stemming was fantastisch. Onderweg wisselden de wandelaars veel met elkaar uit. Ambassadeur Vos: “Het motto van de Vredesweek is ‘Generaties voor Vrede’. Deze wandeling is een boodschap aan de jonge generatie. Een generatie die kijkt naar de toekomst. Vanuit Srebrenica komen steeds meer mooie boodschappen van vrede, verzoening en een betere toekomst.”

Verlangen naar vrede

Vanuit Nederland had ik voor vijf mensen een vredesduif bij me. Ik heb ze gegeven aan vertegenwoordigers van drie generaties: kinderen, jonge mensen en oudere mensen. En aan Valentina en Stana van de Vereniging Sara-Srebrenica. Zij hebben de wandeling georganiseerd en zij hebben een Ambassade van Vrede opgericht in Srebrenica. Valentina zei: “Ik ben blij dat er zoveel mensen vandaag zijn gekomen. De Walk of Peace Srebrenica is een teken dat we aan de toekomst bouwen, in ons gezamenlijke verlangen naar vrede. Ieder mens kan liefhebben, en dit moeten we niemand ontzeggen of ontkennen. We geloven dat één zaadje van goedheid zal uitgroeien tot een overvloed aan goedheid. We zijn dankbaar voor iedereen die ons steunt… onze vrienden uit Nederland, onze stadgenoten en onze geliefde gasten.” Ik vond het heel inspirerend om te zien dat een groot aantal overlevenden van de genocide van Srebrenica aanwezig was. Ondanks de dingen die zij hebben meegemaakt, blijven zij zich vastberaden inzetten voor vrede.

We hebben elkaar nodig

Nura Begovic, een van de Vrouwen van Srebrenica die familie verloren heeft in de genocide, gaf ook een korte toespraak. Tenslotte gaf een meisje het startsein om de witte ballonnen op te laten. Daaraan zat een boodschap: “Vandaag op de Internationale Dag van Vrede nodigen we politieke vertegenwoordigers uit om zich in te spannen voor onze veiligheid en ons welzijn. We hebben elkaar nodig. Vandaag, hier in Srebrenica, zullen we de vrede ‘tellen’ met onze stappen en elkaar steunen door onze daden.”

Ik had Hollandse stroopwafels meegebracht en die gingen er in als koek.
Kijk op dit beeldverhaal voor een overzicht van de Vredesweek.

Tags: , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX