Bellen met Idlib | 17 oktober 2018 | by Evert-Jan Grit

0


Dit is Ahmed, theatermaker uit Saraqeb, en vriend en partner van PAX. Het leven voor Ahmed is niet gemakkelijk. Saraqeb ligt in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië en de toekomst voor dit gebied is erg onzeker.
Na een periode van dagelijkse bombardementen is het er nu rustiger, maar niemand weet wat gaat komen. De inwoners van Idlib proberen zo goed en zo kwaad als het kan hun dagelijkse leven weer op te pakken. Rusland en Turkije hebben een gedemilitariseerde zone ingesteld om het Syrische leger en de gewapende rebellen uit elkaar te houden.
We bellen wekelijks met Ahmed om te horen hoe het met hem en zijn gezin gaat. Voor de mensen in Idlib is het belangrijk dat wij in Nederland horen wat er gebeurt. Het geeft hen het gevoel dat ze niet vergeten worden.

Bellen met Idlib: we genieten nog even van de rust

Woensdag 17 oktober

Niet alleen in Nederland is het uitzonderlijk heet, ook in Idlib is het warmer dan normaal. Een oude wijsheid zegt dat op een warme zomer een strenge winter volgt. Ahmed heeft al maatregelen getroffen dus wat hem betreft kan de winter komen.

“Hoi Ahmed, waar zullen we het nu eens over hebben?”

“Tsja… waar zullen we het over hebben… eigenlijk gaat alles prima. Met mijn familie is het okée en we hebben gisteren een poppenshow gedaan in Maaret Masrin, vlakbij de stad Idlib. Mooie show, lachende kinderen, prima dag…”

“…behalve dat mijn dochtertje griep heeft, maar dat komt vast omdat het weer gaat veranderen. Hoewel: het is hier nog steeds erg heet. Bij jullie ook? Wel, het is ook hier anders dan andere jaren. We hebben ’s nachts nog steeds de ventilator aan, tegen de hitte. Wij zeggen hier trouwens dat op een warme en droge zomer een strenge winter volgt. Veel sneeuw, vorst en regen. Dat belooft wat.”

“Maar ik ben erop voorbereid. Ik heb de hele zomer door brandstof gehamsterd. Dat moet wel vanwege de schaarste en de hoge prijzen. Er zijn hier nog veel mensen die hout stoken en kolen, maar dat doe ik niet meer. Ik wil niet dat mijn kinderen ziek worden van de smerige lucht.”

“Maar goed, we gaan eerst nog even genieten van de rust hier. We spreken elkaar!”

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • Blog Jan Gruiters, directeur PAX

 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • PAX op Facebook

  Unable to display Facebook posts.
  Show error

  Error: Error validating application. Application has been deleted.
  Type: OAuthException
  Code: 190
  Please refer to our Error Message Reference.
 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX