Bellen met Idlib | 24 oktober 2018 | by Evert-Jan Grit

0


Dit is Ahmed, theatermaker uit Saraqeb, en vriend en partner van PAX. Het leven voor Ahmed is niet gemakkelijk. Saraqeb ligt in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië en de toekomst voor dit gebied is erg onzeker.
Na een periode van dagelijkse bombardementen is het er nu rustiger, maar niemand weet wat gaat komen. De inwoners van Idlib proberen zo goed en zo kwaad als het kan hun dagelijkse leven weer op te pakken. Rusland en Turkije hebben een gedemilitariseerde zone ingesteld om het Syrische leger en de gewapende rebellen uit elkaar te houden.
We bellen een paar keer per week met Ahmed om te horen hoe het met hem en zijn gezin gaat. Voor de mensen in Idlib is het belangrijk dat wij in Nederland horen wat er gebeurt. Het geeft hen het gevoel dat ze niet vergeten worden.

Bellen met Idlib: de snelwegen rond Saraqeb

Dinsdag 23 oktober

Behalve het instellen van een gedemilitariseerde zone rondom Idlib is er in Sotchi ook afgesproken dat de snelwegen M4 en M5 van Hama naar Aleppo en van Latakia naar Aleppo weer vrij toegankelijk voor verkeer en goederen zullen zijn. Sommigen zien dit als een overwinning voor het regime die controle over het gebied wil krijgen. Omdat Saraqeb  op de kruising van de twee snelwegen ligt ben ik benieuwd naar wat Ahmed daarvan vind.

“Goedemorgen Ahmed, hoe is het leven?”

“Nog steeds goed, alleen is het nu eens mijn beurt om ziek te zijn. Ik heb een stevige griep, alles doet zeer, mijn neus is verstopt en ik heb een verschrikkelijke hoofdpijn, dus ik ben vandaag niet bij onze theatervoorstelling in Saraqeb.”

“Het wordt een eentonig verhaal, maar vanochtend was er dus alweer een aanslag. Twee mannen op een motorfiets gooiden een bom naar een huis. Godzijdank raakte niemand gewond. En weer weten we niet wie erachter zit. We zullen hier nooit aan kunnen wennen.”

“…maar je wilt weten hoe het met de snelwegen is? Wel, we hebben gehoord dat vanaf vijftien oktober de Turken de bewaking van de snelwegen over gaan nemen. Dat zou goed zijn want nu maken gewapende groepen en criminelen op de snelwegen de dienst uit.”

“Ze heffen ‘belastingen’ of erger nog, soms stelen ze auto’s en goederen. Vooral ’s nachts is het er niet veilig. Er gaan verhalen van kindsoldaten die wegversperringen bemannen, maar dit onderwerp ligt hier erg gevoelig…”

“Het gevolg is dus wel dat als goederen hier op de markt komen, de prijs wel drie keer over de kop is gegaan. Dat is niet te doen. Dus als dit stopt, dan is het een hele vooruitgang.”

“Maar Ahmed, je zei net dat de wegen vanaf vijftien oktober weer vrij zouden zijn!”

“Wat is het vandaag dan? 23 oktober? Ach, zo gaat het dus de hele tijd. We lezen dingen, we horen dingen die er besloten zin, maar we weten nooit zeker wanneer en wat ervan terecht gaat komen.”

“Spreek je later.”

 

Tags: ,



About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑
 • Blog Jan Gruiters, directeur PAX

 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • PAX op Facebook

  16 hours ago

  PAX

  PAX zoekt 3 stagiairs/vrijwilligers voor ons project Verhaal van een vluchteling!
  Dit is een schoolbreed en vakoverstijgend project voor het voortgezet onderwijs en mbo. Binnen het lesprogramma komt een Syrische vluchteling in de klas vertellen waarom hij/zij is gevlucht. We zoeken 2 stagiair voor de begeleiding van de Syrische sprekers en een stagiair voor de werving en promotie van het project. Reageren kan tot uiterlijk 2 december 2018!
  www.paxvoorvrede.nl/over-ons/vacatures
  ... See MoreSee Less

  View on Facebook

  2 days ago

  PAX

  Vandaag zijn we stil. In solidariteit met hen wiens stem wordt gesmoord. Niet alleen wij doen dit. Over de hele wereld komen burgers, activisten en organisaties in actie. Omdat het zo niet langer kan. Geef een ❤️ als je ons steunt en check www.togetherwespeak.org/silence/individuals/ om te zien wat jij kunt doen! ... See MoreSee Less

  View on Facebook
 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX