Bellen met Idlib | 30 oktober 2018 | by Evert-Jan Grit

0


Dit is Ahmed, theatermaker uit Saraqeb, en vriend en partner van PAX. Het leven voor Ahmed is niet gemakkelijk. Saraqeb ligt in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië en de toekomst voor dit gebied is erg onzeker.
Iedere dag worden er mensen gedood bij luchtaanvallen en beschietingen door de Syrische en Russische legers. Dagelijks sterven er kinderen in het puin. De oorlog in Idlib is vooral ook een oorlog tegen burgers.
We bellen regelmatig met Ahmed om te horen hoe het met hem en zijn gezin gaat. Voor de mensen in Idlib is het belangrijk dat wij in Nederland horen wat er gebeurt. Het geeft hen het gevoel dat ze niet vergeten worden.

Bellen met Idlib: de vredesboodschap uit Twello

Dinsdag 30 oktober

We hoorden net het bericht dat Mieke van Ee, een goede vriendin van PAX en een vredeswerker, een ernstig auto-ongeluk heeft gehad. Voor Ahmed – hoewel hij haar nog nooit ontmoet heeft, of gesproken – staat Mieke voor een belangrijk moment in zijn leven. Twee jaar geleden stuurde Mieke hem namens de kerken in Twello een vredesboodschap.

“Hi Ahmed, herinner je je nog die vredesboodschap uit Nederland?”

“Natuurlijk! We hebben het er hier nog steeds over. Op een dag, twee jaar geleden denk ik, kreeg ik van een vriend uit Turkije een appje met foto’s van een duifje en een brief uit Nederland. Het was een hele mooie boodschap, ondertekend door allemaal mensen die we niet kennen.”

“Ik bleef de boodschap maar herlezen en herlezen en liet hem aan iedereen hier zien. Het idee dat gewone mensen in Nederland weten van ons, en nog veel belangrijker, dat ze ons steunen… we konden het haast niet geloven!”

“Echt, die brief, die simpele boodschap, die betekende heel veel voor ons. Het hielp mij om door te gaan, en om te blijven geloven in het goede. Nog steeds.”

“Ik ben verdrietig voor Mieke, maar ik ben blij dat je het me verteld hebt. Ik zou het liefst haar zelf even willen spreken, haar willen bedanken en haar willen vertellen dat we met haar meeleven. Denk je dat ik haar kan bellen?”

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX