Bellen met Idlib | 7 november 2018 | by Evert-Jan Grit

0


Dit is Ahmed, theatermaker uit Saraqeb, en vriend en partner van PAX. Het leven voor Ahmed is niet gemakkelijk. Saraqeb ligt in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië en de toekomst voor dit gebied is erg onzeker.
Na een periode van dagelijkse bombardementen is het er nu rustiger, maar niemand weet wat gaat komen. De inwoners van Idlib proberen zo goed en zo kwaad als het kan hun dagelijkse leven weer op te pakken. Rusland en Turkije hebben een gedemilitariseerde zone ingesteld om het Syrische leger en de gewapende rebellen uit elkaar te houden.
We bellen een paar keer per week met Ahmed om te horen hoe het met hem en zijn gezin gaat. Voor de mensen in Idlib is het belangrijk dat wij in Nederland horen wat er gebeurt. Het geeft hen het gevoel dat ze niet vergeten worden.

Bellen met Idlib: Ik moet dit meteen doorsturen

Dinsdag 6 november

In Jarjanaz, een dorp ongeveer 25 kilometer van Saraqeb, zijn vrijdag zware artilleriebeschietingen van het Syrische leger geweest. Hierbij werden tien mensen gedood. De beschietingen waren zo hevig dat de mensen in Saraqeb de grond voelden trillen. Ahmed belde, maar hij wilde het over iets heel anders hebben.

“Hoi Ahmed, ik zag dat je me belde, is er iets?”

“Heb je m’n bericht in Whatsapp gezien? Vanochtend zag ik op Facebook een video van een jongetje, Omar uit Kaframbude, een dorp bij Hama. Ik ken het dorp niet en ik ken het jongetje niet, maar de video greep me erg aan. Ik dacht: “Ik moet dit meteen doorsturen.”

“Het jongetje lijdt aan een ernstige en zeldzame ziekte. Het is het soort ziekte dat maar een keer op een miljoen voorkomt. De familie heeft net te horen gekregen dat ze hem hier of in Turkije niet kunnen helpen. De dokters hebben gezegd dat zijn enige kans op redding in Europa ligt, dat er daar artsen zijn die hem kunnen genezen.”

“Als vader van twee jonge kinderen probeer ik me voor te stellen hoe het zou zijn als ik in de schoenen van de vader van Omar stond. Ik zou radeloos zijn en alles op alles zetten om het leven van mijn kind te redden. Het laat me maar niet los. Misschien zijn er ergens mensen die het lezen en iets willen doen… ik weet het niet… ik voel dat ik iets moet doen, daarom belde ik dus.”

“Spreken we elkaar snel weer?”

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • Blog Jan Gruiters, directeur PAX

 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • PAX op Facebook

  16 hours ago

  PAX

  PAX zoekt 3 stagiairs/vrijwilligers voor ons project Verhaal van een vluchteling!
  Dit is een schoolbreed en vakoverstijgend project voor het voortgezet onderwijs en mbo. Binnen het lesprogramma komt een Syrische vluchteling in de klas vertellen waarom hij/zij is gevlucht. We zoeken 2 stagiair voor de begeleiding van de Syrische sprekers en een stagiair voor de werving en promotie van het project. Reageren kan tot uiterlijk 2 december 2018!
  www.paxvoorvrede.nl/over-ons/vacatures
  ... See MoreSee Less

  View on Facebook

  2 days ago

  PAX

  Vandaag zijn we stil. In solidariteit met hen wiens stem wordt gesmoord. Niet alleen wij doen dit. Over de hele wereld komen burgers, activisten en organisaties in actie. Omdat het zo niet langer kan. Geef een ❤️ als je ons steunt en check www.togetherwespeak.org/silence/individuals/ om te zien wat jij kunt doen! ... See MoreSee Less

  View on Facebook
 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX