Zware industrie in Oost-Oekraïne

Europa | 3 december 2018 | by Dion van den Berg

0
Zware industrie in Oost-Oekraïne

Oekraïne: Wat brengt de toekomst in het oosten?

De afgelopen dagen was ik met collega’s van PAX in Oost-Oekraïne. Nog tijdens ons verblijf werd de noodtoestand van kracht. Iedereen vraagt zich af wat de toekomst zal brengen.

Ik was aan het overleggen met vertegenwoordigers van gemeenten uit het oosten. We zaten relatief dicht bij de bestandslijn op zo’n 75 kilometer van de twee zelfverklaarde republieken Donetsk en Loegansk. Veel is onduidelijk. De grote vraag die iedereen bezighoudt is: wat zal de toekomst brengen? Met de schermutselingen in de Zee van Azov wordt, zo vrezen mijn gesprekspartners, de kans steeds groter dat de strijd om de regio Donbas een zogenaamd ‘bevroren conflict’ wordt.

Tussen de loopgraven

Vooral de gemeenten in de zogenaamde ‘grijze zone’ worden er moedeloos van. Zij liggen letterlijk tussen de loopgraven. Ze zijn grotendeels aan hun lot overgelaten. De bedrijven, voor zover ze nog werken, hoeven geen belastingen te betalen, en er is van de kant van de regering in Kiev weinig interesse voor hun situatie. De gemeenten zijn afhankelijk van humanitaire hulp. De buitenlandse donoren die dat bieden kiezen er vaak voor om die hulp rechtstreeks te geven. Zo gaat het niet via of in samenspraak met de gemeentebesturen. De dorpen in de grijze zone lopen leeg, de scholen worden gesloten. En mijnen die niet meer werken, leveren mogelijk extra gevaren op. Ze lopen onder water, er zijn ecologische risico’s.

Wel contacten over de bestandslijn

Tegelijkertijd zijn er nog wel contacten over en weer. Voor een deel houdt dat die dorpen en stadjes overeind. Er is handel en vaak ook smokkel. Gepensioneerden halen er hun pensioenen op, in een dag heen en weer. Ze gaan bij ons niet eens naar het toilet, zei een van de burgemeesters. “Ze komen voor hun geld, beledigen ons, kopen onze groenten want die is aan de andere kant van de bestandslijn duurder, en dan zijn ze weer weg naar hun ‘eigen’ republiek.”

Soms zijn er ook onverwachte vormen van uitwisseling. Patiënten van het ziekenhuis in Donetsk halen hun medicijnen uit Oekraïne, maar daar staat tegenover dat bijvoorbeeld burgers uit Oekraïne voor behandeling van specifieke vormen van kanker wel naar dat ziekenhuis reizen en goed en gratis behandeld worden.

Slecht nieuws

Op de reis terug naar Kharkiv komen we een extra controlepost tegen. De militair zwaait ons met een loom gebaar door. Er worden harde woorden gesproken in Kiev en in Moskou en Russische mannen van tussen 16 en 60 mogen het land niet meer in. Toch blijft het relatief rustig. In grote delen van Oekraïne zal het leven doorgaan. De boeren bewerken het land en anderen denken na over een baan in Polen. In het oosten voelen de mensen zich in toenemende mate vergeten. De zware industrie ligt op zijn gat, de economie stort in, de onzekerheid neemt toe. Juist deze regio verdient meer steun. Vooral ook om de burgers in de zelfverklaarde republiekjes te laten zien dat het leven in Oekraïne goed kan zijn. Maar nu wordt het leven er harder en opnieuw een beetje hopelozer. Dat is slecht nieuws voor de mensen daar en voor het perspectief op vrede.

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX