Bellen met Idlib | 10 januari 2019 | by Evert-Jan Grit

0


Dit is Ahmed, theatermaker uit Saraqeb, en vriend en partner van PAX. Het leven voor Ahmed is niet gemakkelijk. Saraqeb ligt in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië en de toekomst voor dit gebied is erg onzeker.
Iedere dag worden er mensen gedood bij luchtaanvallen en beschietingen door de Syrische en Russische legers. Dagelijks sterven er kinderen in het puin. De oorlog in Idlib is vooral ook een oorlog tegen burgers.
We bellen regelmatig met Ahmed om te horen hoe het met hem en zijn gezin gaat. Voor de mensen in Idlib is het belangrijk dat wij in Nederland horen wat er gebeurt. Het geeft hen het gevoel dat ze niet vergeten worden.

Bellen met Idlib: Gelukkig nieuwjaar?

Woensdag 9 januari

Het jaar begint slecht voor de mensen in Idlib. De jihadisten van HTS zijn een offensief begonnen om ook de laatste dorpen en steden die nog niet onder hun controle zijn in te nemen. Een paar dagen geleden namen ze Atareb in en nu zijn ze bezig om Ma’aret an-Numan te veroveren. Toch wens ik Ahmed een gelukkig nieuwjaar en vraag hem hoe hij terugblikt en vooruitkijkt.

“Hoi Ahmed: Gelukkig nieuwjaar.”

“Jij ook. Afgelopen jaar was het donkerste sinds het begin van de revolutie. Om nu nieuwjaarswensen te doen voelt een beetje vreemd, vind je niet?”

“Het regent nu al een paar dagen. Onder normale omstandigheden zouden we daar heel blij mee zijn, maar voor de vluchtelingen rondom Saraqeb is het een verschrikking. Hun tenten staan onder water en de mensen leven in de modder. De mensen uit Saraqeb hebben daarom dekens en vloerplaten gebracht. We hebben ook tegen de Witte Helmen gezegd dat ze onze theater- en schooltent mogen hebben, om aan de vluchtelingen te geven, die hebben het nu het hardst nodig.”

“Eerlijk gezegd ben ik bang voor wat het nieuwe jaar ons gaat brengen, en ik kan me maar moeilijk voorstellen hoe het beter zal kunnen worden hier. Er is niets dat ons hoop geeft.”

“Hoewel: gisteren is een jongen van 14 ontsnapt. Hij was ontvoerd door gangsters om zijn familie af te persen. Als door een wonder kon hij ontsnappen. In het huis waar ze hem vasthielden vonden ze nog een kind. Allebei zijn ze ongedeerd, dus daarom zijn we blij.”

“Eigenlijk hebben we alleen God om ons te helpen. Ik wou dat het anders was, maar dit is onze situatie. Het spijt me dat ik er niet meer van kan maken, maar laten we vooral doorgaan met onze gesprekken. Ik spreek je volgende week.”

Tags: , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Blog Jan Gruiters, directeur PAX

  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX