Bellen met Soedan | 28 januari 2019 | by Jelena Sporin

0


Onlangs vierde Soedan het eerste jubileum van de vreedzame revolutie die eind 2018 uitbrak en uiteindelijk leidde tot de val van de dictator Omar al-Bashir. Wat begon als een protest tegen hoge prijzen van brood en andere levensmiddelen, sloeg al snel om in een revolutie – met vrouwen in de voorhoede – waarin Soedanezen in het hele land maandenlang vreedzaam en vastberaden de straten op bleven gaan. Op zoek naar een vredig, rechtvaardig en vrij Soedan, waar burgers in plaats van militairen het land regeren.
PAX medewerker Jelena Sporin belt regelmatig met vrienden in Soedan om te horen hoe het gaat en wat er allemaal gebeurt.

Bellen met Soedan: als ze zelfs ezels gaan arresteren…

Deze week spreek ik Amar, activist en vriend van PAX.

Ik krijg om de haverklap foto’s en video’s van Amar, allemaal beelden van de soms dagelijkse protesten in Soedan. Nu de mensen al een maand vreedzaam in grote getalen de straten op blijven gaan lijkt het alsof de veiligheidsdiensten wanhopig beginnen te worden.

“Ha Amar, hoe gaat-ie?”

Alhamdulillah [God zij geprezen], alles goed. Met jou? Het is zondag, heb je een fijn weekend gehad?”

“Ja hoor, ik was op bezoek bij familie en kom net thuis. Je stuurt me net twee foto’s, van een ezel met een Arabische tekst en die blauwe pick-up. Waar kijk ik naar?”

“Haha, zo grappig, moet je horen. Mensen blijven de straten op gaan, ondanks de gewelddadige reactie van de politie en veiligheidsdiensten. De overheid verzint steeds gekkere verhalen die ze via staatsmedia aan iedereen voorschotelen. Toen de protesten begonnen in december zeiden ze dat de Israëlische geheime dienst erachter zat. Dat was zo vergezocht dat de mensen er alleen maar heel hard om hebben gelachen. Toen dat niet bleek te werken zeiden ze dat de rebellen uit Darfur geïnfiltreerd waren in Khartoem en de slechte economische situatie in het land willen misbruiken. Ook dat vonden de mensen zo lachwekkend dat een van de leuzen gedurende protesten in het hele land nu is “het hele land is Darfur”.”

“Op die foto, die met de ezel, heeft iemand met een spuitbus op zijkant van die ezel geschreven ‘Ik ben tegen al-Bashir’. Dat mag eigenlijk niet, openlijke kritiek uiten op het regime. Kun je voor naar de gevangenis.”

“Dat zie je dus op die tweede foto, dat is een politie pick-up, en die agent heeft de ezel in de achterbak gelegd. Alsof hij hem arresteert.”

“Hahaha. Ik kom niet bij.”

“Ik had ook tranen van het lachen toen ik het zag. Als ze zelfs ezels gaan arresteren zijn ze wel erg wanhopig he.”

“Arresteren ze alle ezels dan zien ze er belachelijk uit. Doen ze niks dan lopen er overal anti-Bashir ezels rond. Briljant. Goed, het is laat Amar, ik ga naar bed en spreek je van de week weer.”

Tamam [ok], slaap goed. Als ik nieuwe foto’s krijg stuur ik ze weer door.”

[Amaris, vanwege veiligheid, een schuilnaam]

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX