Gender | 7 maart 2019 | by Florence Bateson

0

Film als middel voor sociale verandering

PAX ondersteunt in Shu’fat de Palestijnse organisatie Middle East Nonviolence and Democracy (MEND). Deze organisatie heeft geweldloosheid op de kaart gezet. MEND stimuleert vrouwen in Shu’fat om met een filmcamera een verhaal te maken over een zelfgekozen onderwerp waar tot dan toe nauwelijks discussie over mogelijk was.

Dit project stelt jonge, inspirerende vrouwelijke filmmakers in het vluchtelingenkamp Shu’fat in staat hun camera te gebruiken als hulpmiddel voor het aanpakken van genderkwesties. De onderwerpen van de films variëren van tienerhuwelijken en echtscheidingen – dit zijn grote taboe’s in het vluchtelingenkamp –  tot de moeilijkheden die vrouwen ervaren als ze, de door mannen gedomineerde, wereld van de traditionele folklore dans ‘Dabke’ betreden.

 

De Palestijnse Rahaf maakte een film over de dans met stevig voetenwerk die mannen vaak met elkaar op bruiloften dansen. “Met een camera de straat op gaan, is niet makkelijk”, stelt Rahaf. “Ik was bang dat mensen me zouden uitlachen. Sommige mannen wilden niet door een vrouw worden geïnterviewd, omdat ze niet gewend zijn om vragen van vrouwen te beantwoorden. Het geeft mannen het gevoel dat zij dan de zwakkere partij zijn.” Zo werd de videocursus een vorm van verzet tegen heersende normen over rollen van mannen en vrouwen.

Film als middel voor sociale verandering

Een belangrijk onderdeel van vredesopbouw is – naast het mogelijk maken van dialoog en ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen – gedragsverandering. Maar dat kost tijd, want je verandert niet zo maar allerlei diepgewortelde ideeën en overtuigingen. Dus je moet met iets komen wat echt indruk maakt. Veel kunstvormen hebben het vermogen om verschillen te overbruggen, om gemarginaliseerde stemmen te laten horen, om het zwijgen te doorbreken. Muziek, dans en visuele kunst hebben dat vermogen om te verbinden. In dit project is ervoor gekozen om film te gebruiken om opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid uit te dagen. Het is inspirerend te zien hoe de vrouwen losbreken van de vaste rolpatronen.

Niet alleen kan film de vrouwen achter de camera krachtiger maken, het kan ook gedragsverandering stimuleren. Doordat mensen meer begrip voor elkaar krijgen, helpt het in het voorkomen van conflict. Zo kan film een instrument voor vrede zijn.About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Blog Jan Gruiters, directeur PAX

  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX