Bellen met Idlib | 19 maart 2019 | by Evert-Jan Grit

0


Dit is Ahmed, theatermaker uit Saraqeb, en vriend en partner van PAX. Het leven voor Ahmed is niet gemakkelijk. Saraqeb ligt in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië en de toekomst voor dit gebied is erg onzeker.
Iedere dag worden er mensen gedood bij luchtaanvallen en beschietingen door de Syrische en Russische legers. Dagelijks sterven er kinderen in het puin. De oorlog in Idlib is vooral ook een oorlog tegen burgers.
We bellen regelmatig met Ahmed om te horen hoe het met hem en zijn gezin gaat. Voor de mensen in Idlib is het belangrijk dat wij in Nederland horen wat er gebeurt. Het geeft hen het gevoel dat ze niet vergeten worden.

Bellen met Idlib: is alles OK bij jullie?

Dinsdag 19 maart

Utrecht. Maandagochtend om 10:45. Het nieuws komt binnen. Acht dagen na de aanval op Ahmed’s huis. Er is iets ergs gebeurd in Utrecht, hemelsbreed een paar kilometer bij PAX vandaan. Het nieuws gaat snel want vrijwel meteen vragen verontruste vrienden uit Irak, Libanon en Syrië naar ons. Ook Ahmed stuurt een bericht:

“Hallo, hoe is het bij jullie? We horen slecht nieuws over jullie land. Ik hoop dat jullie veilig zijn, jullie families en vrienden. Ik hoop dat dit allemaal eens zal stoppen. Pas goed op jezelf”

Even ben ik sprakeloos, maar toch ik bel Ahmed terug om hem te bedanken.

“Hi Ahmed, dank voor je bericht. Het is nu rustig hier, maar weten nog niet precies waarom het gebeurd is.”

“Toch schrokken we. Het klinkt misschien gek om dat te horen van iemand uit Syrië. Hier zijn we er helaas aan gewend geraakt. Maar ik moest weer denken aan 8 jaar geleden, toen er hier voor het eerst mensen doodgingen. Ik herinner me nog precies hoe dat voelde, en nu gebeurt er ook zoiets bij jullie…..”

“Hebben ze hem gepakt?  Dus nu zal de wet met hem afrekenen? Dat is mooi nieuws hamdullilah.

Naschrift: Ahmed probeert zijn leven weer op te pakken na de aanval op zijn huis op zondag 10 maart. Het huis is voorlopig onbewoonbaar en hij logeert met zijn gezin bij familie. Gelukkig zijn de aanvallen op Saraqeb verminderd.

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX