Bellen met Idlib | 8 april 2019 | by Evert-Jan Grit

0


Dit is Ahmed, theatermaker uit Saraqeb, en vriend en partner van PAX. Het leven voor Ahmed is niet gemakkelijk. Saraqeb ligt in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië en de toekomst voor dit gebied is erg onzeker.
Iedere dag worden er mensen gedood bij luchtaanvallen en beschietingen door de Syrische en Russische legers. Dagelijks sterven er kinderen in het puin. De oorlog in Idlib is vooral ook een oorlog tegen burgers.
We bellen regelmatig met Ahmed om te horen hoe het met hem en zijn gezin gaat. Voor de mensen in Idlib is het belangrijk dat wij in Nederland horen wat er gebeurt. Het geeft hen het gevoel dat ze niet vergeten worden.

Bellen met Idlib: ze zullen ons niet klein krijgen

Vrijdag 5 april

Op 10 maart werd Ahmeds huis in Saraqeb geraakt door een raket. Nu de Witte Helmen de omgeving vrij hebben gemaakt van onontplofte munitie, kan Ahmed weer denken aan het repareren van de schade. Hij hoopt binnen een paar dagen weer met zijn gezin terug te kunnen keren.

“Hoi Ahmed hoe is het nu met je?”

“Nou ja, goed. We zijn net in het huis bezig, dus wat zal ik zeggen?”

“Ik blijf tegen mezelf zeggen dat de schade meevalt, omdat niemand van ons serieus gewond is. Maar de schade is behoorlijk. Ik heb gouden sieraden van mijn vrouw moeten verkopen om bouwmaterialen te kopen en om mensen in te huren. Ik heb stenen gekocht voor de kapotte muren, bouwbakkers zijn bezig om het beton van het dak te repareren, ik krijg een nieuwe deur, de elektriciteit wordt weer aangelegd en er komt een nieuwe watertank op het dak.”

“pfff… wie zal de schade betalen?”

“Haha, wat denk je? Ze willen ons vermoorden.”

“Maar serieus, we weten wie het gedaan heeft. Het kwam van een raketwerper van het Syrische leger in ‘Agaz, een dorp bij Hama. Als we hier klaar zijn zal ik op Facebook posten dat ze ons niet klein zullen krijgen, dat wat er ook gebeurd, we blijven vasthouden aan onze eisen voor vrijheid en gerechtigheid. Maar eerst gaan we naar ons huis terug.”

Naschrift: de aanvallen op de dorpen in Idlib blijven doorgaan. Zondag 7 april is Saraqeb weer beschoten met raketten gevuld met clustermunitie. Hierbij zijn vier mensen gedood en nog veel meer gewond geraakt. Ahmed liet me weten dat hij en zijn familie ongedeerd zijn.

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX