Bellen met Idlib | 28 mei 2019 | by Evert-Jan Grit

0


Dit is Ahmed, theatermaker uit Saraqeb, en vriend en partner van PAX. Het leven voor Ahmed is niet gemakkelijk. Saraqeb ligt in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië en de toekomst voor dit gebied is erg onzeker.
Iedere dag worden er mensen gedood bij luchtaanvallen en beschietingen door de Syrische en Russische legers. Dagelijks sterven er kinderen in het puin. De oorlog in Idlib is vooral ook een oorlog tegen burgers.
We bellen regelmatig met Ahmed om te horen hoe het met hem en zijn gezin gaat. Voor de mensen in Idlib is het belangrijk dat wij in Nederland horen wat er gebeurt. Het geeft hen het gevoel dat ze niet vergeten worden.

Bellen met Idlib: oorlog buitenhouden

Omdat ik al een week niets van Ahmed gehoord had appte ik hem om te vragen hoe het met hem was. Ik had wel gezien dat Saraqeb weer was aangevallen, maar ik hoopte maar dat geen bericht goed bericht was.

“Hi Ahmed, hoe is het?”

“Fijn dat je het vraagt, maar deze week was de ergste uit mijn leven. Ik en mijn vrouw stonden op het punt van scheiden. Sinds die raket op ons huis kwam is er iets geknapt denk ik.”

“Het is geen probleem dat je dit opschrijft hoor. Ik wil er niet teveel over vertellen, maar misschien is het goed om te weten dat we hebben besloten om toch samen te blijven. Als er buiten oorlog is, dan is het voor de kinderen het slechtste wat er kan gebeuren dat hun ouders ook oorlog voeren.”

“Het is bijzonder zwaar hier. Niemand doet meer iets hier. Het enige wat we doen is, als er weer ergens een bom is gevallen, naar de plaats toesnellen om te kijken of er onder de doden en gewonden familieleden of bekenden zijn. Iedere dag weer. Gisteren nog in Ariha. Een vriend verloor zijn moeder en drie van zijn kinderen. Kun je je voorstellen hoe dat moet zijn? Het voelt alsof ze ons kapot willen maken. Iedereen die hier woont.”

“Ik hoop dat ik me weet te herpakken. Ik weet dat we sterk moeten zijn voor de kinderen.”

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX