Bellen met Idlib | 20 september 2019 | by Evert-Jan Grit

0


Dit is Ahmed, theatermaker uit Saraqeb, en vriend en partner van PAX. Het leven voor Ahmed is niet gemakkelijk. Saraqeb ligt in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië en de toekomst voor dit gebied is erg onzeker.
Iedere dag worden er mensen gedood bij luchtaanvallen en beschietingen door de Syrische en Russische legers. Dagelijks sterven er kinderen in het puin. De oorlog in Idlib is vooral ook een oorlog tegen burgers.
We bellen regelmatig met Ahmed om te horen hoe het met hem en zijn gezin gaat. Voor de mensen in Idlib is het belangrijk dat wij in Nederland horen wat er gebeurt. Het geeft hen het gevoel dat ze niet vergeten worden.

Bellen met Idlib: Een beetje vreemd… (maar wel goed)

Vrijdag 20 september

Er komt muziek uit Idlib. Zojuist heeft rapper Amir uit Ma’aret al Nu’man zijn nieuwste video uitgebracht: عكل الجبهات – “Op alle Fronten”. Ahmed heeft ‘m ook voorbij zien komen en ik ben benieuwd naar zijn mening.

Hi Ahmed, je hebt de clip gezien?

Ja, gisteren. Prachtig is ie. Maar ik denk niet dat iedereen hier in Idlib dezelfde mening heeft. De clip is… hoe zal ik het zeggen… een beetje vreemd…

…?…

… maar wel goed. Kijk:  hij slaat de spijker op zijn kop. Hij rapt over ons leven, over de dagelijkse realiteit, over de ellende waar we al zo lang in zitten. Je weet wat ik bedoel.

Het zit hem dus niet in de tekst. Probleem is dat de meeste mensen hier niet zo van rap houden. Eigenlijk helemaal niet. Maar ik zit te zeuren. Die clip is niet voor ons bedoeld. Wij weten hoe we ervoor staan, daar hebben we geen rap voor nodig. Het gaat erom dat jullie het zien, en dat jullie in beweging komen. En het gaat erom dat jullie ons zien als mensen: niet alleen maar fanatici die “Allahu Akbar” schreeuwen. Zie ons en doe iets. Luister naar de theatermakers, de zangers, de dansers en de rappers en kom in beweging!

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX