Bellen met Idlib | 11 oktober 2019 | by Evert-Jan Grit

0


Dit is Ahmed, theatermaker uit Saraqeb, en vriend en partner van PAX. Het leven voor Ahmed is niet gemakkelijk. Saraqeb ligt in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië en de toekomst voor dit gebied is erg onzeker.
Iedere dag worden er mensen gedood bij luchtaanvallen en beschietingen door de Syrische en Russische legers. Dagelijks sterven er kinderen in het puin. De oorlog in Idlib is vooral ook een oorlog tegen burgers.
We bellen regelmatig met Ahmed om te horen hoe het met hem en zijn gezin gaat. Voor de mensen in Idlib is het belangrijk dat wij in Nederland horen wat er gebeurt. Het geeft hen het gevoel dat ze niet vergeten worden.

Bellen met Idlib: deze mensen zijn de echte helden

Vrijdag 11 oktober

Het offensief in Noordoost Syrië is in volle gang. Onze partners en vrienden daar doen er alles aan om de vluchtelingen voor het oorlogsgeweld te helpen. Maar ook in Idlib lijden de mensen onder het geweld en ze vrezen voor wat komen gaat. Ik ben benieuwd wat Ahmed kan zeggen.

“Hi Ahmed, hoe is het. Denk je dat je iets kunt zeggen over de oorlog in het noordoosten?”

“Je weet hoe gevoelig en gevaarlijk het is om je nu uit te spreken. Dus ik hoop dat je me vergeeft dat ik voorzichtig ben. We weten wat de mensen daar nu doormaken en ik wil je zeggen dat wij in de eerste plaats allemaal Syriërs zijn, waar we ook vandaan komen. We hebben geleerd dat het geen moer uitmaakt wie er de baas is. Of het nou het regime is, of welke gewapende groep of militie dan ook. Uiteindelijk zijn wij, de burgers, de gewone mensen het slachtoffer. En werkelijk niemand geeft ene zier om ons.”

“Ik heb enorm veel respect voor de mensen in het noordoosten die nu bezig zijn om hulp te bieden, om onderdak en voedsel te vinden voor de vluchtelingen. Deze mensen zijn de echte helden. En als we ooit in de gelegenheid zijn om ze te ontmoeten, we zullen ze groots onthalen. Ik weet niet goed hoe ik me moet uitdrukken, maar ik denk dat je wel snapt wat ik bedoel. Alsjeblieft, laat ze weten dat we in gedachten bij hen zijn. Wil je dat aan hen doorgeven?”

“Dat zijn mooie woorden Ahmad, ik zal het doen.”

“Er is nog iets dat ik je wil vertellen. Door de oorlog rijzen de brandstofprijzen de pan uit. Er zijn tekorten. Iedereen is aan het hamsteren. Je weet dat onze kachels op petroleum gestookt worden … ik maak me enorm veel zorgen over wat er komen gaat. Straks wordt het winter, de vluchtelingen leven in tenten. Hoe gaan we ons warm houden?”

Oproep: help onze partners in noordoost Syrië om de vluchtelingen te helpen en doe een donatie op actie.paxvoorvrede.nl

Lees ook PAX: Turkije, stop offensief!

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX