Gender, Peace & Security | 9 maart 2020 | by Maaike Beenes

0
Women’s march Amsterdam 8 maart 2020

Een gendergelijke toekomst begint ook met een verbod op killer robots

Wie zich, de dag na internationale vrouwendag, afvraagt hoe je wereldwijd meer gendergelijkheid kan bereiken, denkt waarschijnlijk niet direct aan wapens. Maar om wereldwijd vrede, veiligheid en emancipatie te stimuleren, is een internationaal verbod op killer robots essentieel.

In het dagelijks leven ligt de nadruk vaak op de positieve invloed van technologie, zoals het razendsnel contact kunnen leggen met mensen aan de andere kant van de wereld. Technologie kan absoluut een positieve invloed hebben op onze samenleving, maar nieuwe technologieën kunnen ook schade aanrichten. En wanneer ze worden toegepast in wapens, zelfs met dodelijke gevolgen.

Dodelijke autonome wapensystemen, de zogenaamde killer robots, zijn wapensystemen die doelen selecteren en aanvallen op basis van sensoren. Zonder dat er nog enige betekenisvolle menselijke controle is. Dat betekent dat de keuzes over welke doelen, wanneer aan te vallen, genomen worden door machines in plaats van mensen. En dát heeft alles te maken met gendergelijkheid.

Ontmenselijking van oorlog

Killer robots hebben geen empathie, geweten, emotie of begrip van menselijke waardigheid of mensenrechten. Door machines en algoritmes te laten beslissen over leven en dood worden oorlog en geweld nog verder ontmenselijkt en behoud je de patriarchale structuren rond militair geweld.

Omdat ze doelen zouden aanvallen op basis van abstracte profielen, zouden killer robots het risico op gender gebaseerd geweld vergroten. Als zulke profielen gebaseerd zijn op welk gender een algoritme denkt dat iemand heeft, of welk gedrag bij een bepaald gender hoort, kan dat leiden tot meer geweld tegen vooral jonge mannen. Van hen wordt namelijk sneller, en mogelijk onterecht, aangenomen dat ze actieve of potentiële strijders zijn.

En ook al zeggen voorstanders van autonome wapens vaak dat deze wapens zouden leiden tot minder seksueel geweld, het tegenovergestelde is waar. Verkrachting en ander seksueel geweld worden gebruikt als oorlogswapens en als een manier om burgers te terroriseren. Als ze daarop geprogrammeerd zijn, zouden killer robots een opdracht tot verkrachting niet in twijfel trekken. Ook zouden ze nog minder dan menselijke soldaten geneigd zijn orders te weigeren.

Technologie is niet neutraal

Mensen maken vaak de vergissing te denken dat technologie neutraal is, maar dat klopt niet. Killer robots zouden mensen reduceren tot patronen in data of stukjes code. En omdat alle algoritmes, software en code gemaakt zijn door mensen, en werken op datasets die door mensen zijn gemaakt, zouden killer robots de vooroordelen die mensen hebben simpelweg reproduceren. Zo is het bijvoorbeeld gebleken dat nieuwe technologieën als gezichts- of stemherkenning hoge foutmarges hebben bij het herkennen van gendermensen van kleur of mensen met fysieke beperkingen.

De ontwikkeling en het gebruik van dit soort wapens zijn gelukkig nog steeds te voorkomen. PAX werkt samen in de internationale Campaign to Stop Killer Robots om dit te bereiken. De campagne bestaat uit meer dan 150 NGO’s uit 60 landen en wil dat staten zo snel mogelijk een verdrag gaan opstellen om ervoor te zorgen dat wapensystemen altijd onder betekenisvolle controle van een mens staan. 30 landen hebben al gezegd dit ook te steunen. De Nederlandse regering wil echter nog niet werken aan een nieuw internationaal verdrag.

Een verbodsverdrag op dodelijke autonome wapens zou in lijn zijn met een feministisch buitenlandbeleid, doordat het focust op veiligheid en het voorkomen van de militarisering van nieuwe technologieën. Daarom vragen we Nederland en andere landen dus om politieke moed te tonen en leiding te nemen in het verbieden van killer robots.

Doe mee en laat je stem horen tegen Killer Robots: https://actie.paxvoorvrede.nl/actie/stop-killer-robots/

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX